Trimat e Shqipërisë së Jugut të vëllazëruar me ata të Veriut.

Lufta u zgjerua më shumë nga krahu i malit të Taraboshit. Në këtë drejtim u lëshuan trimat e Labërisë të udhëhequr nga Hodo Nivica e Zenel Gjoleka ! Gjatë vitit 1852 forcat shoviniste malazeze u futën në brendësi të tokave shqiptare. Ata synonin të pushtonin Shkodrën. Turqia pjesën më të madhe të ushtrisë së saj… Continue reading Trimat e Shqipërisë së Jugut të vëllazëruar me ata të Veriut.

Ura e Mesit si u ndërtua pa hekur e çimento

Ura e Mesit, ndodhet 8 km larg qytetit të Shkodrës mbi lumin Kir, është një monument kulture me vlera të mëdha dhe simbol i qytetërimit të lashtë. E ndërtuar në vitin 1768, nga Mehmet Pashë Bushati, ura me kurriz që ndodhet mbi lumin Kir shërbente për të lidhur Drishtin me Shkodrën. Si një monument me… Continue reading Ura e Mesit si u ndërtua pa hekur e çimento

Veshjet popullore në Kosovë, begati kombëtare

Etnografia shqiptare deri më tash ka njohur nja 140 forma të ndryshme të veshjevepopullore. Veshjet e kohës tash vazhdojnë të jetojnë si traditë. Për veshjet kombëtare shqiptare në viset etnike, e në veçanti ato në Kosovë, është shkruarmjaft shumë, sidomos nga Mark Krasniqi, Drita Statovci, Ukë Xhema, Shpresa Siçecaetj., por megjithatë njohësi më i madh i të… Continue reading Veshjet popullore në Kosovë, begati kombëtare

Udhëtimet mahnitëse në Shqipëri, larg turmës

Ky vend është mahnitës, larg turmave të zhurmshme, shkruan faqja e njohur britanike e turizmit active-traveller, që sjell përshtypjet e atyre që i kanë vizituar këto vende. Kanioni i Nivicës Fshati i Nivicës, në krahinën e Kurveleshit në jug të Shqipërisë, është relativisht pak i njohur, madje edhe prej alpinistëve shqiptarë. Grupi që takova natën… Continue reading Udhëtimet mahnitëse në Shqipëri, larg turmës

Volteri për shqiptarët në epokën e Skënderbeut

Thenie te Volterit– Gjykojeni një njeri më shumë nga pyetjet se sa nga përgjigjet e tij.– Zoti është një komedian i cili po luan para një audience e cila ka shumë frikë të qeshë.– Është e rrezikshme të kesh të drejtë, atëherë kur qeveria e ka gabim.– Ekzistojnë të vërteta të cilat nuk janë për… Continue reading Volteri për shqiptarët në epokën e Skënderbeut

“DonneCultura”: Mrekullitë e rivierës së Shqipërisë që nuk duhen humbur në 2019

Portali europian “DonneCultura” që i kushtohet udhëtimeve dhe kulturës, i ka dedikuar një reportazh jugut të Shqipërisë ku vlerëson plazhet shumë të pastra dhe ujërat e kristalta që karakterizojnë këtë zonë. “Shqipëria është vendi që ka pasur rritjen më të madhe të turizmit në vitin 2017, madje në vitin 2011 u zgjodh destinacioni i vitit… Continue reading “DonneCultura”: Mrekullitë e rivierës së Shqipërisë që nuk duhen humbur në 2019

Pse gjuha Shqipe i shpëtoi asimilimit-gjuhësor turk

Gjuha turke dhe gjuha shqipe kanë qenë në kontakt të drejtpërdrejtë për një periudhë kohore gati 500 vjeçare.Kjo ka bërë që disa elemente të fjalëformimit të gjuhës turke të kenë ndikuar në gjuhën shqipe, fjalë të leksikut turk ende vërehen në gjuhën tonë të përditëshme.Por ajo që dua të sjell sonte nëpërmjet këtij studimi të… Continue reading Pse gjuha Shqipe i shpëtoi asimilimit-gjuhësor turk

Prestigjiozja italiane: Shqipëria e veriut, rrugëtimi mes shijes dhe traditës

“Përfytyroni të udhëtoni në një vend ende larg zonave të turizmit masiv. Përfytyroni, pastaj, të zbuloni zona më të thella dhe më pak turistike. Zona ku nuk ekziston as kaosi dhe as trafiku, ku jeni të rrethuar vetëm nga natyra dhe ku vizitorët, me përjashtim të ndonjë aventurieri, numërohen me gishtat e një dore.