Tag: shkodra

 • Pazari i Vjetër i Shkodrës/ “Hipermarketi” më i madh mesjetar i Ballkanit

  Pazari i Vjetër i Shkodrës/ “Hipermarketi” më i madh mesjetar i Ballkanit

  Nga : Ali Hasani Pjesë e rëndësishme e historisë, kulturës dhe traditës së Shkodrës është edhe Pazari i Vjetër  i këtij qyteti, që, për fat të keq, sot nuk ekziston më. Sipas të dhënave gojore fillimet e tij, mendohet se i përkasin Dinastisë së Bushatllinjve, por që lulëzimin më të madh ai e arriti gjatë…

 • Vallet qytetare Shkodrane

  Vallet qytetare Shkodrane

  Vallet në qytetin e Shkodrës janë një ndër dukuritë e spikatura të folklorit tonë muzikor. Në qytetin e Shkodrës valet këndoheshin sidomos në prag të pranverës, në dasma, në gëzime, në festa të ndryshme familjare e shoqërore. Saktësojmë se në këtë qytet, valet nuk kërceheshin, nuk luheshin, nuk vallëzoheshin, por vetëm këndoheshin. Pra, vetëm emërtimi…

 • Ura e Mesit si u ndërtua pa hekur e çimento

  Ura e Mesit si u ndërtua pa hekur e çimento

  Ura e Mesit, ndodhet 8 km larg qytetit të Shkodrës mbi lumin Kir, është një monument kulture me vlera të mëdha dhe simbol i qytetërimit të lashtë. E ndërtuar në vitin 1768, nga Mehmet Pashë Bushati, ura me kurriz që ndodhet mbi lumin Kir shërbente për të lidhur Drishtin me Shkodrën. Si një monument me…

 • Troja e vërtetë është në Shkodër

  Troja e vërtetë është në Shkodër

  Shkruan: Fahri XHARRA Eshtë shumë e çuditshme se si serbët kanë fakte dhe kanë guxim të shkruajnë ato gjëra historike, që ne as që kemi guxuar t`i përmendim deri më sot. Ne, jo vetëm që nuk kemi guxim por e dhe nuk dimë , edhe nuk na intereson që të zbardhim atë që për ne…

 • Historia e rrethimit të Shkodrës që tronditi edhe Isabellën e Spanjës

  Historia e rrethimit të Shkodrës që tronditi edhe Isabellën e Spanjës

  Një nga qytetet që është kërkuar më shumë dhe që ndër shekuj ka pasur një zhvillim të jashtëzakonshëm është pikërisht Shkodra, qyteti verior i betejave të forta. Nëse e shohim Shkodrën që në antikitet, kemi për të kuptuar shumë më mirë edhe arsyen se pse ajo ka qenë kaq e kërkuar nga forcat më të…