Categories
Histori Të gjitha

Një intervistë e “rrallë” e Fishtës për mediat italiane

Në 74 vjetorin e vdekjes së poetit dhe atdhetarit të madh Nuk dihet nëse është përkthyer e botuar ndonjëherë në Shqipëri Në një takim disa vjet më parë me mësuesin Kel Vuji, veç bisedave për mësuesinë dhe malësinë tonë të përbashkët, Hotin, ra fjala edhe për At Gjergj Fishtën. Më kishte sjellë një fletë reviste […]

Categories
Lajme

Si u përgjigj Gjergj Fishta kur Shqiptarët i quajtën hajdutë

At Gjergj Fishta në intervistën e dhënë për gazetat britanike në 1934 Paulin Zefi Gjatë një interviste për gazetat britanike në vitin-1934, një gazetar anglez i drejton të madhit “FISHTA” një pyetje ironike dhe fyese njëkohësisht…. Pyetja nr.1) – Kam dëgjuar se shqiptarët tuaj janë shumë hajdutë?!?!?!……. “FISHTA” përgjigjet krejt i qetë… “Ashtu na ka […]

Categories
Thënie Thënie Kombëtare

Thënie nga Gjergj Fishta

Cilësohet poet kombëtar e njihet edhe si Homeri shqiptar. Gjergj Fishta (23 dhjetor 1871 – 30 dhjetor 1940), ishte frat françeskan, piktor, arkitekt, deputet, anëtar i Akademisë Italiane të Shkencave, kandidati i parë shqiptarë për Çmimin Nobel për Letërsi dhe mbrojtës i kauzës shqiptare në arenën ndërkombëtare. Fishta ka dhënë kontribut të madh edhe në […]

Categories
Kulturë Të gjitha

Vepra e Gjergj Fishtes e rizbuluar

Lahuta e malcis e Gjergj Fishtës, e përbërë nga 15612 vargje, të organizuara në tridhjetë njësi të veçanta, të cilat autori i quan kangë, përshkohet tejembanë nga rima si element i qartë dhe i theksueshëm i strukurës artistike të saj. Vështrimi i funksionit të rimës ndaras nga ritmi, nga intonacioni dhe nga eufonia e vargut, […]