Trashëgimia kulturore shqiptare

Letërsia Shqiptare Në kulturën e shqiptarëve ka lënë gjurmën e saj të thellë historia e tyre e brendshme dhe e jashtme. Pjesë e trevave të lashta ilirike, udhë kryqëzimi e qytetërimeve dhe e interesave gjeopolitike gjatë dyndjeve barbare e më pas, provincë e perandorive të perëndimit dhe të Lindjes, të Romës e të Bizantit, pasi… Continue reading Trashëgimia kulturore shqiptare

Kur vasiliqia tradhtonte me mendje nga Ismail Kadare

Në veprën e Kadaresë është një tjetër çift i martuar me diferencë të madhe moshe. Ai është Ali Pashë Tepelena dhe Vasiliqia te  romani “Kamarja e turpit”. Sipas romanit, Vasiliqia qe bashkëshorte besnike e Aliut . Ndoshta për herë të parë e tradhtoi me mendje me Bajronin kur ky qe mik tek ta. I pari njeri të… Continue reading Kur vasiliqia tradhtonte me mendje nga Ismail Kadare

Shtëpia e Ismail Kadaresë në Tiranë kthehet në muze

Shtëpia e kolosit e letrave shqiptare, Ismail Kadaresë së shpejti do të hapë dyert si muze. Mësohet se shtëpia e shkrimtarit në Tiranë do të kthehet në muze. E ditur bëhet se arkitektja e njohur Elisabetta Terragni ka restauruar të gjithë apartamentin e Kadaresë në rrugën e Dibrës. Në këtë apartament shkrimtari ka jetuar dhe… Continue reading Shtëpia e Ismail Kadaresë në Tiranë kthehet në muze

Gjuha dhe letërsia shqipe

Nga : Faik Konica Gjuha që flasin shqiptarët është një gjuhë e vjetër, origjinale, për të cilën disa janë shprehur se është më e lashta në Evropë. Nuk ka asgjë të mistershme në lidhje me gjuhën shqipe. Por gjuhësia, si shkencë është ende shumë e re; përpara se të njihej kjo dituri, të gjitha ato… Continue reading Gjuha dhe letërsia shqipe

Ismail Kadare, në 1.301 botime në 45 gjuhë

Të dhënat interesa krahasuese të nxjerra nga libri i tij janë: 378 botime në shqip dhe 923 në 44 gjuhë të huaja, në përpjesëtimin 1 me 2.5, tregojnë se funksioni kryesor i saj prej vitesh nuk është më në hapësirën kulturore e gjuhësore letrare shqipe, por në kultura e gjuhë të tjera.

Vepra e Gjergj Fishtes e rizbuluar

Lahuta e malcis e Gjergj Fishtës, e përbërë nga 15612 vargje, të organizuara në tridhjetë njësi të veçanta, të cilat autori i quan kangë, përshkohet tejembanë nga rima si element i qartë dhe i theksueshëm i strukurës artistike të saj. Vështrimi i funksionit të rimës ndaras nga ritmi, nga intonacioni dhe nga eufonia e vargut,… Continue reading Vepra e Gjergj Fishtes e rizbuluar

Gjon Buzuku

Gjon Buzuku është autori i parë i njohur deri më sot i letërsisë shqiptare.