Categories
Histori

“Jam arvanit dhe flas arvanitika”, – kjo ishte fjalia e përsëritur me krenari, nga çdo banor i Salaminës dikur

“Jam arvanit dhe flas arvanitika”, – kjo ishte fjalia e përsëritur me krenari, nga çdo banor i Salaminës, si dëshmi për historianin grek, Tasos Karantis. Janë dy studime të botuara në revistën greke, “Rrezet e grekëve”, për historinë e arvanitasve në Greqi. Në këto studime evidentohet se, në shumicën e krahinave të Greqisë, duke përfshirë […]

Categories
Histori Të gjitha

Revolucioni i vitit 1821 në Greqi, ishte revolucion i shqiptarëve

“Ata që u çliruan me gjakun e mundimet tona janë armiqtë më të këqijtë tanë” (Fan Noli) Nga: Alba Haruni Pas revolucionit francez 1789-1799 nisi një epokë e re që tronditi nga themelet Evropën e vjetër. Jehona e tij i dha jetë lëvizjeve të përgjithshme, të cilat kërkonin në bazë të bashkëjetesës politike dhe shoqërore: […]

Categories
Lajme

Vallet e mrekullueshme arvanitase, në Aspropyrgos

Vallet e mrekullueshme arvanitase, në Aspropyrgos Vallja është kënduar në shqip dhe përshtatur. Gjendet në YouTube, ndërsa e sjellim atë sot për shikuesit besnikë të Konica.al. Shikojeni, shtypni butonin pëlqe e shpërndajeni këtë valle të bukur arvanitase. Përzgjodhi: Edmond Prifti/Konica.alVideo bashkangjitur realizuar në shqip nga: Kryezoti (YouTube)Viti i realizimit: 2014Αρβανίτικοι Χοροί Γυναικών/Vallet e Grave ArvanitaseΔήμου […]