Shkrimtari grek : Ju që fyeni shqiptaret duhet të dini se Arvanitët ishin prijësit tanë të guximshëm në 1821-shin

Të vërteta të guximshme të shkruara nga shkrimtari grek Nikos Dimou. Historia është e patjetërsueshme, megjithatë grekët gjithnjë kanë shtrembëruar faktet në librat shkollorë, duke u transmetuar brezave të “vërteta të rreme”. Dimou, duke theksuar “alergjinë” e kombit të tij ndaj fakteve historike rrëfen disa të vërteta mbi revolucionin grek të vitit 1821. “Revolucioni dështoi… Continue reading Shkrimtari grek : Ju që fyeni shqiptaret duhet të dini se Arvanitët ishin prijësit tanë të guximshëm në 1821-shin

Edukimi dhe sportet në botën ilire, fama e Epidamnosit në lojërat olimpike

Kleosteni i Epidamnusit ishte fitues në garat me karrocë në Olimpiadën e 66-të në vitin 516 para Krishtit dhe i dhuroi “Zeusit” portretin e tij sipër karrocës Analizat e burimeve letrare historike dhe të siteve arkeologjike na lejojnë të shikojmë një aspekt interesant të jetës të përditshme të realiteteve kulturore që përbënin fiset e Ilirisë.… Continue reading Edukimi dhe sportet në botën ilire, fama e Epidamnosit në lojërat olimpike

Me lojërat olimpike riktheu traditat ilire, jo greke

Origjina tek ilirët, 5 shekuj para Krishtit. Objektet arkeologjike që tregojnë traditat sportive të ilirëve: vrapuesja e Prizrenit, hedhësi i diskut dhe atleti. Vangjel Zhapa Me lojërat olimpike riktheu traditat ilire, jo greke Nga Lluka Heqimi Lojërat Olimpike të antikitetit të nisura në vitin, 776 para Krishtit janë kundërshtuar si saktësi kohe nga arkeologët dhe… Continue reading Me lojërat olimpike riktheu traditat ilire, jo greke

Një ditë veç për të vallëzuar

DCF 1.0

29 prilli festohet si ditë ndërkombëtare e vallëzimit, pasi në këtë datë të vitit 1727, u lind veprimtari i baletit bashkohor, Zhan-Zhorzh Nover. Prej vitit 1982, çdo vit, gjithkund nëpër botë luhen shfaqje ku loja dhe vallëzimi janë gjuhë universale, me mision për t’i afruar dhe miqësuar njerëzit me njëri-tjetrin. Vallëzimi është disiplinë, punë, mësim,… Continue reading Një ditë veç për të vallëzuar

Shqiptarët që bënë greqinë

Përgatiti Alqi Koçiko Revista “Besa”, nisi botimin e saj si organ i Shoqatës së Arvanitasve të Greqisë, në vitin 1983 si revistë e përtremuajshme. Artikulli i Aristidh Kolës shfaqet në numrin e 5-të të “Besës” (qershor-korrik-gusht 1984), në kohën kur autori ishte edhe sekretar i Lidhjes ndërsa kryetar Jorgo Jeru. Revista e cila vijon të dalë… Continue reading Shqiptarët që bënë greqinë

Veshjet tradicionale shqiptare një thesar i rrallë/ Foto

Veshjet tradicionale vishen për të shfaqur identitetin kombëtar apo kulturor. Ato përfaqësojnë herë një komb të tërë, e herë një zonë të vogël rajonale nëpër periudha kohore. Kostumet tradicionale janë po aq të ndryshme nëpër botë, sa janë dhe vetë njerëzit që i bartin ato. Kostumografia apo veshja e një populli gjithmonë është trajtuar si… Continue reading Veshjet tradicionale shqiptare një thesar i rrallë/ Foto

Vallet e mrekullueshme arvanitase, në Aspropyrgos

Vallet e mrekullueshme arvanitase, në Aspropyrgos Vallja është kënduar në shqip dhe përshtatur. Gjendet në YouTube, ndërsa e sjellim atë sot për shikuesit besnikë të Konica.al. Shikojeni, shtypni butonin pëlqe e shpërndajeni këtë valle të bukur arvanitase. Përzgjodhi: Edmond Prifti/Konica.alVideo bashkangjitur realizuar në shqip nga: Kryezoti (YouTube)Viti i realizimit: 2014Αρβανίτικοι Χοροί Γυναικών/Vallet e Grave ArvanitaseΔήμου… Continue reading Vallet e mrekullueshme arvanitase, në Aspropyrgos