Categories
Kulturë

Çfarë përfaqëson memoriali “Vendvarrimi i Skënderbeut” në Lezhë

Memoriali “Vendvarrimi i Skënderbeut” në Lezhë është monument kulture i kategorisë së parë. Ndërsa kremtohet sot 580-vjetori i Besëlidhjes së Lezhës apo Kuvendit të Lezhës të mbajtur më 2 mars 1444, Memoriali përbën vendin kryesor të aktiviteteve. Duke sjellë në mendje struktura me kolona të mermerta të cilat i dedikoheshin figurave të tjera të rëndësishme […]

Categories
Kulturë

Ura mesjetare e Kamarës, një nga monumentet më të rëndësishme historike dhe arkitekturore

Ura e Kamarës është një prej monumenteve historike dhe arkitektonike më të rëndësishme në zonën e Librazhdit dhe vlerësohet për karakteristikat e saj unike dhe pozicionin strategjik mbi lumin Shkumbin. Ura e Kamarës ndodhet rreth 5 km larg qytetit të Librazhdit, në Njësinë Administrative Polis në Mirakë dhe ka një histori dhe vlerë kulturore të […]

Categories
Kulturë Të gjitha

Gdhendje mjeshtërore në dru

Gdhendje mjeshterore ne dru. Gdhendje ne dru, motiv i lashte ne nje kishe ortodokse shqiptare. Dallohet mjeshteria artistike e konsoliduar e dugdhendesve shqiptar qe vjen nga tradita e lashte vendase.

Categories
Lajme

Kalaja e Boderit është shpallur monument kulture i kategorisë së parë, nga Ministria

Prek trashëgiminë  Kalaja e Boderit Statusi i objektit: Kalaja e Boderit është shpallur monument kulture i kategorisë së parë, nga Ministria e Arsimit dhe e Kulturës me urdhëresë datë.08.01.1977. Viti/koha e ndërtimit: Shek. VI pas. Kr. Vendndodhja: Fshati Bashaj, Bashkia Selenicë. Përshkrimi: Kalaja e Boderit ndodhet në anën e majtë të lumit të Smokthinës në një […]