Më shum

  Kalaja e Boderit është shpallur monument kulture i kategorisë së parë, nga Ministria

  Prek trashëgiminë  Kalaja e Boderit

  Statusi i objektit: Kalaja e Boderit është shpallur monument kulture i kategorisë së parë, nga Ministria e Arsimit dhe e Kulturës me urdhëresë datë.08.01.1977.

  Viti/koha e ndërtimit: Shek. VI pas. Kr.

  Vendndodhja: Fshati Bashaj, Bashkia Selenicë.

  Përshkrimi: Kalaja e Boderit ndodhet në anën e majtë të lumit të Smokthinës në një kodër rreth 360 m mbi nivelin e detit, në një nga zonat më të thella të krahinës së Labërisë. Maja e kodrës është e sheshtë dhe muri rrethues mbyll gjithë perimetrin rreth 250 m, që krijon një shumkëndësh të çrregullt. Fortifikimi ka dy kulla katërkëndore një në anën veri-perëndimore, e cila nuk ruhet në gjendje të mirë dhe një tjetër në anën jugore. Trashësia e murit rrethues arrin deri në 1.90 m, ndërsa lartësia maksimale e tij është ruajtur deri në 4 m në dy fragmente, në anën jugore dhe lindore.Teknika e ndërtimit të mureve është ajo me gur mesatar dhe të vegjël të papunuar të lidhur me llaç gëlqereje dhe tjegulla midis tyre,tipike për ndërtimet e antikitetit të vonë.

  Bibliografia: D.Komata., Një vështrim arkeologjik nëpër Luginën e Shushicës. Iliria Nr.7-8, 1977-1978, f.364-365.

  Funksioni: Fortifikim i periudhës së antikitetit të vonë , monument kulture.

  Hyrja: Pa biletë.

  Itinerari: Ndodhet pranë fshatit Bashaj dhe drejt kodrës së Boderit mund të shkohet vetëm me ecje në këmbë.

  Pozicioni në Google Map:
  https://goo.gl/maps/Pspp4iY6xxF2

  #prektrashegimine #drtkvlore
  #edukimipermeskultures #mikuimonumentit
  #vizitonikalaneeBoderit

  Latest news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Related news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here