Më shum

  Etimologji për fjalën EVLAT

  EVLAT,~I. Fjalë e shqipes që shenjon pasardhësin/en direkt të një njeriu: birin, bijën. Gjer tani fjala është konsideruar si huazim nga turqishtja e me burim arab, por askush nuk ka sjellë një motivim etimologjik që ta përligjë këtë mendim.
  Topalli (FEGS 456) shkruan: “Huazim prej turq. me burim nga arabishtja”. Të njëjtin mendim, para tij, shpreh edhe Çabej (SE IV 111). 
  Por e vërteta e fjalës gjendet brenda fjalës dhe jo në opinionet pa logjikë të “shkencëtarëve” “etimologë” të pranuar si të tillë. Përsa biri e bija quhen pasardhës = të lënë pas = (trashëgimtarë), me rotacionin e njohur v:b (si te varka :barka), kemi: EVLAT = EBLAT = E’B’LA’T = E Baj LA T = E Baj Ta LA (mbrapa, trashëgimtar). Por rotacioni tjetër i fonemave dhëmbore t:s:sh (si te revolution : revolusion), na jep: EBLAT = EBLAS = E B LAS = E Baj LASH = lash pasues. Pra, fjala EVLAT kënaq logjikën e pasardhësit, të trashëgimtarit të radhës së parë. Po ashtu, fjala sinonimike BIR (im bir, biri im), kënaq dhe ajo të njëjtën logjikë: BIRI = BËRI = BË’RI = RI’BË = RI BËrje = BËn të RIun me e lan trashëgimtar, pasues. 
  Kjo logjikë motivuese mund të rrëzohet vetëm nga një tjetër më 
  e mirëargumentuar, por gjer at’here, fjala i kthehet fondit autokton të leksikut të shqipes.

  Nga : Agron Dalipaj

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here