More

  Fjalë të urta Shqiptare

  Nga një vrimë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia.

  Një shkëndijë ndez një mal.

  Për një dorë kashtë e vret samari mushkën.

  Për një pe, për një gjilpërë, vajti dëm një punë e tërë”

  Ruaju të të ruajë perëndia.

  Ruhu nga thëngjilli i mbuluar.

  Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas.

  S’lidhet kali me pe.

  Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë.

  Ujku mjergull kërkon.

  Përmend qenin, bëj gati shkopin.

  Shtëpia pa fëmijë, si nata pa yje.

  Më i keqi vëlla të merr hakun.

  Motra jemi, shoqe s’jemi.

  Ndarja është më e mira e të ligave.

  Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit.

  Gjumi natës i randë i bën keq ditës.

  Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes.

  Mos pyet sa vjeç je, po ç’shëndet ke.

  Nuk mbushet pusi me pështyma.

  As këmishës së shtatit s’është për t’i besu.

  Besove, bëre mirë, s’besove, ca më mirë.

  Ç’ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria.

  Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut.

  Capi mendjelehte shqeteson bariun duke e lene tufen te shkujdesur si rrapi shiun

  Esapi i shtëpisë nuk del në pazar.

  E thëna dhe e bëra janë larg.

  I marri premton dhe budallai shpreson.

  Kur qesh djalli e ka punën keq.

  Mba murin mos bie.

  Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë.

  Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall.

  Mos u bëj thes i çpuar.

  Mos dëgjo ç’thotë ai për vete, por dëgjo ç’thonë bota për të.

  Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë.

  Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti.

  Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë.

  Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd.

  Nuk është ar gjithë që ndrit.

  Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë.

  Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra.

  Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut.

  Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki.

  Mendja me mendjen, pjellin mëndje.

  Me një ka nuk bëhen pendë.

  Me nji tra nuk mban shtëpia.

  Mëson nga armiku më shumë se nga miku.

  Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë.

  Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë.

  Miku harrohet po të largohet.

  Miku i mirë vjen nga porta.

  Nuk bëhet stani me dhi të egra.

  Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi.

  Njeriu pa shokë, si muri pa tokë.

  Miku i mikut tim, është edhe miku im.

  Një krah s’mban kala.

  Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja.

  Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova.

  Për një shamatë, lypen dy veta.

  Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti.

  Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara.

  Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë.

  S’bëhet lëmi me një kalli.

  S’bëhet stani me lepura.

  S’mblidhen lepujt në vath.

  S’mbushet thesi me një kokërr.

  Syri është më i mprehtë se kordha.

  Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin.

  Shokë bashkë, e bukë veç.

  Shoku sa duhet, aq qortohet.

  Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat.

  Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë.

  Të më mbrosh atje ku s’jam, se ku jam mbrohem vetë.

  Uji fle, hasmi s’fle.

  Ankohet kalorësi se po i varen këmbët.

  As nuk kam, as më mbarohen.

  Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë.

  Bota të jep aq sa t’i kesh dhënë asaj.

  Bukë e kripë e zemër.

  Çilet dera, rritet ndera.

  Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet.

  Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë.

  Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara.

  I mirë për shokë, e i lig për vete.

  Bukën tënde ha, hall të botës qa.

  Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan.

  I fundit ja do qaj, ja do qeshë.

  I qan hallin kalorësit.

  I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit.

  Jo gjithmonë “mirë se të gjeta” po edhe “mirë se erdhe”.

  Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen.

  Nga fryn era kthen gëzofin.

  Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë.

  Keq më vjen, po dëm s’më bëhet.

  Ku s’të thërresin, mos shko; ku s’të pyesin, mos kuvendo.

  Këpucari i ka këpucët e grisura.

  Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës.

  Kopraci s’të jep të zezën e ullirit.

  Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë.

  Ku rënça mos u vrafsha.

  Kur të kem me thasë, të të jap një trastë.

  Kur të vjen nevojtari në derë, po s’pate gjë, jep një gotë ujë.

  Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm.

  Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë.

  Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar.

  Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë.

  Le gomari që na ngordhi, po s’na lënë as mizat rehat.

  Lype se s’ta jep, merre se nuk thotë gjë.

  Mali me mal s’piqen, po njeriu do piqet.

  Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof.

  Merr belanë e botës e vë në krye të votrës.

  Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë.

  Miku i thirrur, duhet përcjellun.

  Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd.

  Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi.

  Mirmëngjes, me interes.

  Mos qesh në shok, se e gjen në kokë.

  Mos e lëndo ku i dhemb.

  Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë.

  Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë.

  Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi.

  O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha.

  Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë.

  Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan.

  Prifti më përpara bekon mjekrën e tij.

  Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku.

  Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot.

  Qenit hidhi një kockë, të pushojë.

  Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar.

  Sevapi as shitet, as blihet.

  Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo.

  Ta shef bojën, sa ta ka nevojën.

  Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun.

  Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët.

  Ustai nuk ka shtëpi.

  Drunë e shtrembër e djeg zjarri.

  E ke zogun në dorë, mbaje.

  Fusha ka sy, mali ka veshë.

  Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin.

  I marri ç’flet nuk din, i urti ç’din nuk flet.

  I zoti duhet të ruajë arën e vet.

  Jo si cjapi te kasapi.

  Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri.

  Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë.

  Kur s’ke mace, bëjnë minjtë dasmë.

  Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka.

  Kujto qenë e bëj gati shkopin.

  Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë.

  Kur t’i hypësh kalit, shifi patkonjtë.

  Kush vret nuk flet.

  Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka.

  Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama.

  Mos shkel në dërrasë të kalbur.

  Mos shko si breshka te nallbani.

  Mos shko si cjapi te kasapi.

  Mos u zër për degësh, po për rrënjësh.

  Nata është me barrë, s’dihet ç’pjell.

  Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi.

  Bie një gurë e shkoqet një mur.

  Buka që thyet s’ngjitet më.

  Çdo gjë forcohet, në themel.

  Ç’ka humbe mos e kërko, ç’ke në dorë mos e lësho.

  Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s’mund ta nxjerrin.

  Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër.

  Dita ka sy, nata ka veshë.

  Duhet me i fry lugës para se me të djeg.

  Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s’del dot.

  E dardhë është dhe bora, po të thanë duart.

  Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë.

  Atje ku fle ujët, atje është më thellë.

  Nata s’ka shahit.

  Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët.

  Unë baj barrën, ti djersin.

  Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë.

  Qefi prish qefin.

  Mos dalë goja para mendjes.

  Mos i bjer të mirës me shkelm.

  Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh.

  Mos kërko qiqra të pjekura në hell.

  Ngopet deti me lumenj?

  Nuk mba ujë orizi.

  Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota.

  Pi rakinë e jo mendjen.

  Lisi nuk pritet me nji të rame.

  Lulja e këputun nuk mbin më.

  Fjala dhe plumbi kur dalin s’kthehen më.

  Gazi i madh kthehet në helm.

  Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra.

  Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa.

  Kur s’di not mos u fut në ujë.

  Kush ha shumë i del për hunde.

  Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë.

  Ç’del nga goja, hyn në vesh e del për hunde.

  Kur flet shkopi të vret.

  Kur han bukë misri, kujto bukë thekri.

  Kashata e madhe të ngec në fyt.

  Këmba e madhe të shqyen këpucën.

  Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët.

  Gjuha eshtra s’ka, eshtra thyen.

  Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh.

  Ha të rrosh, jo rro të hash.

  Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet.

  Dy kunguj nën një sqetull s’mbahen.

  Mali digjet,plaka krehet.

  Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty.

  Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s’e ha as qeni.

  Trimi që lëvdohet, nuk të vret.

  U bë dhija me tremb ujkun.

  U bo veja me mësue pulën.

  U hap dheu, doli një plesht.

  U mbars mali, polli një mi.

  Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë.

  U rrit kungulli dhe mori dhenë.

  Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar.

  Ai që e ka provue din edhe me të mësue.

  Bëne vath e ve në vesh.

  Bëj si të thotë më i madhi.

  Bleta din si bëhet mjaltët.

  S’di gomari të haj tagji.

  Dami të bëhet mësim.

  Kush s’pyet mbetet budalla.

  Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit.

  Pyetën mushkën, cilin ka baba; “kam dajo kalën” – tha.

  S’e lenë hunda me pa larg.

  S’ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë.

  S’ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s’don dije.

  Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau.

  S’tunden malet me përralla.

  Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur.

  Mos u mat me hijen e me njerëzit.

  Mos u mat me hijen e pasdrekes.

  Në portën e të shurdhit mos trokit.

  Nga ferra e vogël del lepuri i madh.

  Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra.

  Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij.

  Pas lufte të gjithë bëhen trima.

  Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon.

  Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi.

  Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë.

  Kur u ba horri pashë, vrau t’anë.

  Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën.

  Kush s’kupton, i japin të kuptojë.

  Lumi i thellë, s’ka ushëtimë.

  Më parë mëso veten, pastaj të tjerët.

  Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat.

  Mos mëso ustanë, po merri zananë.

  Ai që do të zihet, zihet edhe me macen.

  Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë.

  Edhe guri pëlcet kur nxehet.

  E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh.

  Fjal e ëmbël thyhen të fortin.

  Fjala e mirë në ditë të keqe.

  Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq.

  Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara as mbrapa.

  Hiq inatin gjej rehatin.

  I buti thyen të fortin.

  Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet.

  Kush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen.

  Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur.

  Lumi i thellë, nuk rrëmben.

  Me gojë i afron, me gojë i largon shokët.

  Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni.

  Mëngjesi është më i mençëm se nata.

  Mos i fryj zjarrit se të djeg.

  Mos merr si pushka e jevgut.

  Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh.

  Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit.

  Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë.

  Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë.

  Për pleshtin djeg jorganin.

  Rrugë e gjatë pret shkurtër.

  Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen.

  Sherri do nge, davaja do para.

  Shkallët ngjiten shkallë-shkallë.

  Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën.

  Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin.

  Uthulla e fortë plas gurin.

  Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit.

  As topi i Ali Pashës s’e tund.

  Atij që nuk e do, i thuaji: “Të hyftë vetja në qejf”.

  Avash Beg se ka hendek.

  Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë.

  Baste e budalla, motër e vëlla.

  Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë.

  Daullja bie për ata që kanë veshë.

  Del çiraku më i mirë se ustai.

  Dy gjela në një vikt, s’këndojnë.

  Dhi e krimbur, bishtin përpjetë.

  Edhe vali je, shiko ku ishe dje.

  Ena bosh zhurmon më tepër.

  Është nga ai gur që thyen çekan.

  Fjala pa punë, si peshku pa lumë.

  Fjalë pak e punë shumë.

  Fol me ty, fol me murin.

  Gjëmon voza që nuk ka verë.

  Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu.

  Hiqu det se do shkojë lumi.

  I gjen mushka drutë.

  I mbushet mendja, atij që ka mend.

  Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë.

  Paraja nuk i zgjedh njerëzit.

  Kush fle ngorhtë ka edhe ftohtë.

  Ku ka zemër ka dhe krahë.

  Malet tunden, po nuk bien.

  Me fal gjakun është burrni.

  Mos kij turp nga kush s’ka turp.

  Mos prit të të kërkojë e mira, po kërkoje.

  Mushka do dru, e demi kular.

  Mos u fshi si miu prapa poçes.

  Në kudhrën e nxehtë, s’rrihet me çekan druri.

  Njeriut iu bëj njeri, qenit bëniu qen.

  Po kërciti dhëmbët qeni i qëndro me shkop në dorë.

  Po nuk qau fëmija, nuk i jep nëna sisë.

  Po nise një udhë, do kaptosh dhe sheshe, dhe male, dhe gurë.

  Po nuk u turbullua, nuk kthjellohet.

  Kënga për darkë, brenga për drekë.

  Kush mori udhë, dhe do të lodhet.

  Kushtrimi del për të ligshtin, pse trimi kujtohet vet.

  Kush ka turp, vdes për bukë.

  Më mirë nën hijes ne ferres sime, sesa nën hijen e fikut tonë.

  Mikun nderoje dhe vëre në qoshe, po zot shtëpie të jesh vetë.

  Mish të ngordhur edhe egërsira nuk ha.

  Mjer ai që pret nga tjetri!

  Mjer puna ime, qe se bani dora ime.

  Mos shko maz pas pele.

  Mos shko pas qerres së tjetrit.

  Mos u ban mjaltë, se të han mizat.

  Nën hije as bari nuk ngren krye.

  Nuk rron peshku pa ujë.

  Një gjë që të merr dora, mos prit të ta japin.

  Një punë që s’e bën vetë, mos kërko të gjesh të metë.

  Për çdo punë, puth dorën tënde.

  Po nuk nderove veten, s’të nderon njeri.

  Pyet shtatë a tetë, e bëj si di vetë.’

  Qafa e unjur, koka e prerë.

  Qëndro shtyllë e mos u bëj urë.

  Rrushi varet në degët e vet.

  S’bëhet dasma pa thyer kupa.

  Gjithsecili në punën e tij është zot.

  S’mbahet shpirti me falimnders.

  Syri i të zotit plehron arën.

  Shqiponja nuk gjuan miza.

  Më mirë Sokol një herë, se sorrë gjithherë.

  Mashë e tjetrit mos u bëj.

  Me dorën e tjetrit, mos vrafsh as gjarprin.

  Me duart e mija rrafa kokën time.

  Më e urtë se delja nuk ka, por edhe asaj i ngjiten ferrat pas.

  Më mirë gomar, po tëndin, se kalë, po të botës.

  Kush unj qafën i bie zverkut.

  Ku të ha, kruaje.

  Leku i huj, peshon rëndë në xhep.

  Kush mba vesh botën, prish kokën.

  Kush merr mendjen e botës, i sjell dëm kokës.

  Çdo shpresë fluturon me krahët e saj.

  Ç’hall ke, vështroje.

  Dasëm pa mish nuk ka.

  Dasma do mish, lufta do gjak.

  Dele e butë në qafë të ujkut.

  Dora e huj të krun, po jo ku të kruhet.

  Ec me këmbë tueja e jo me mend e huaja.

  E di gjalmi ç’ka torba.

  E di vetë gomari ku i vret samari.

  Gunë e huaj s’të mban ngrohtë.

  Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet.

  Hallet e mia i di trari im.

  Hall me qè e hall me buaj, po më keq me qè të huaj.

  I zoti ia sheh plagën kalit, nën samar, se qiraxhiu, ngrihet e shkon.

  Jeton bleta majë malit, jeton dhe miza nën bisht të kalit.

  Kali i botës s’të nxjerr jashtë portës.

  Kafshata e huaj të mbet në fyt.

  Këmba e di se ku e vret këpuca.

  Kur se mbajnë njëzet e katër tuejt, nuk e mbajnë as katërdhetë e tetë të huejt.

  Kur m’i punonin arat, u liga dhe u thava, kur i punova vet, u maha dhe u ringjalla.

  Ai që ndërton me djersë, mbron me gjak.

  Ai që bahet i butë si dele e hanë ujqtë.

  As veshi të mos mbajë plur, as këmba të mos durojë gjemb.

  Bilbili te kafazi s’këndon nga qejfi, po nga marazi.

  Breshka po ferrën don.

  Buka e botës s’të ngop.

  Buka e botës, laku i kokës.

  Burri nuk shtrihet as për së vdekmi.

  Çdo mal e din barrën e vet.

  Vritet faji e jo njeriu.

  Ariu s’i arrinte dot goricat e thoshte: “Qenkan të pa pjekura”.

  Atij i thonë: “Ja ujku”, ay thotë: “Ku është gjurma”.

  Ay që të do, të qorton, ay që nuk të do, të lëvdon.

  Ç’bluan mendja, zbulon pija.

  Ç’ka barku, nxjerr bardhaku.

  Difton fëmija, ç’ka shtëpia.

  Malin lëvroje për lisin, fushën për misrin.

  Më parë vra ujkonjën: pastaj mbyt këlyshët.

  Mos pyet si vdiq, po pyet si rrojti.

  Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën.

  Në të humbi unaza, gishti ta ka fajin.

  Ngarkoje tjetrin aq sa mban.

  Nuk është e drejtë me u ba dikujt nanë e dikujt njerkë.

  S’hahet në vend të djathit.

  S’hahen bashkë turp e bukë.

  Kur qeth, bën qime, kur ha, bën thërrime.

  Kur të gjen një vdekje, të ngushëllojnë; po kur të gjen turpi, ç’të thonë?

  Kusari para se të vjedh, bën hazër vendin.

  Kush ha bukë, bën thërrime.

  Kush ka ngrënë mjaltin, ka mizën pas veshit.

  Ka të mençur për të marrë.

  Hatëri të lë pa brekë.

  E zuri krimbi peshkun, nuk e zuri grepi.

  Fajat janë që pjellin ligjin.

  Faji është jetim, s’i ka dalë zot njeri.

  Fajin e ka gomari, nuk e ka samari.

  Fjala e drejtë është e shkurtër, fjala e shtrembër është e gjatë.

  Gabimi falet njëherë, e jo përherë.

  Ai që e ka mizën në kapuç, e ka vjedh bletën.

  Bëni si them unë, e mos bëni si bëj unë.

  Bie molla që ka krimbin.

  Buçja po nuk luajti bishtin, nuk i ngjiten qentë prapa.

  Ban mirë e harro, ban lig e kujto.

  Bëj nder e gjej qeder.

  Edhe ëngjëlli, edhe djalli, janë brenda tek i gjalli.

  Edhe kopësht i mbret të jetë, një gjemb brenda do e ket.

  E keqja nuk harrohet, e mira po.

  E mira dhe e keqja nuk kanë fund.

  E mira nuk ka tavan, e liga s’ka taban.

  Ha njëzet e nëntë kafshata me gjellë, s’thua gjë, të tridhjetën thatë dhe bën kiametin.

  I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë.

  I ligu të puth e të kafshon.

  I ligu ngatërron dhe yjet në qiell.

  I mirë sa më s’ka, kur fle nuk ha.

  Jo i mirë sa të të lëpijnë, jo i keq sa të të pështyjnë.

  Kur pi ujë, kujto burimin.

  Kur s’më bën nder, mos më bëj qeder.

  Malli i keq shifet në bojë, dhe njeriu i keq shifet në sy.

  Për çdo punë që bënë, mejto se ke edhe vdekje.

  Pyka e vet e shkyn lisin.

  Pyll pa derra s’ka.

  Qen i bardhë, qen i zi, qen i kuq, qen murrash, qen balash, qen është…

  Qeni kur kërkon të hajë të zonë, vritet.

  Qepa, qoftë e re, qoftë e vjetër, po era qepë vjen.

  Qeni edhe me sapun të lahet, era qen do të vijë.

  Rrit këlyshët të të hanë kokën.

  Rrufeja nuk bie në hale.

  Sëpatës bish mos iu ban.

  Ska din zemra, atje shkon mendja.

  Të mirën në e hedh prapa, e gjen përpara.

  Atë që merr me një dorë, kthehe me të dyja.

  Vëthët i nxorra po vërët i kam.

  Ai që lakmon më shumë, është gjithmonë i varfër.

  Ç’bëhet rrallë, bëhet për mall.

  Më mirë një bole sot se dy bole nesër.

  U habit pas lëngut, harroi thelat.

  Vajtëm për lesh e dualëm të qethur.

  Shumë lule dalin në prill, por pakë rrojnë.

  Të bënin mizat mjaltë, do t’i kishim qypat plot.

  Po pate dhen gjen edhe bari.

  Prishja e shtëpisë vjen nga mend.

  Kam inat po nuk kam takat.

  Sa të mbledhësh ti rrusht, tjetri ka ngrënë një kosh.

  S’mbartet ujë me shportë.

  Si është vendi bëhet kuvendi.

  S’jepet një pelë për një thelë.

  Me një gur, ti vrave dy zogj.

  Më bli nji kalë e nji shalë o baba, se kam gjet një patkua.

  Mos bëj petulla me ujë.

  Mos e humb si Xhaferri simiten.

  Mos fol si e ëma e zeqos në majë të thanës.

  Mos hidh të thatën mbi të njomë.

  Mos prish sixhaden të arnosh xhyben.

  Mos shit qen të blesh këlyshë.

  Mos kërko gjilpërën në kasollen e kashtës.

  Mos u mbyt me një pikë ujë.

  Ndoqe fillin gjete lëmshin.

  Në luftë duhen shtatë hile një trimëri.

  Nga dy të vështira, më e lehta, më e mira.

  Nuk sheh syri po sheh mendja.

  Nuk të ngroh zjarri i kashtës.

  Nuk të thonë: “Qysh ke qenë, po qysh je”.

  O djalë në vend të huaj, si të bjerë daullja luaj.

  Oxhaku le të jetë i shtrembër, tymi të shkojë përpjetë.

  Peshku në det, kusija në zjarr.

  Lepuri në mal, kusia në zjarr.

  Mate punën jo me atë që mbjell, po me atë që korr.

  Hesapi nuk bëhet pa hanxhinë.

  Gjej vendin e bëj kuvendin.

  Gjuha dredhon se mendja e mëson.

  Hekuri rrihet sa është i nxehtë.

  Humbi sëpatën, i rruat bishti.

  Kali i mirë shton torbën e tij.

  Kalit të mirë shtoi tagjinë.

  Koha vjen për atë që di ta presë.

  Ku qe, asgjëkundi, çfarë bëre, asgjë.

  Burimi i mirë duket në thatësirë.

  Ç’i do qeni brekët.

  Ç’ke moj zemër që rënkon; koka bën, koka pëson.

  Çobani i mirë e njeh bagëtinë me blegërimë.

  Deshi të vej vetullat, nxorri sytë.

  Deti ka ujë boll, po me u pi s’pihet.

  Edhe kau ka gjuhë të mëdha, por nuk flet dot.

  Shkolla e krijon përvojën, përvoja shkollën kurrë.

  Dita me diell duket që në mëngjes.

  Djathin, mirë që e hëngri miu, po shëllirën kush e piu.

  Duhet ndarë kashta nga kokrrat.

  Dy shaka bëjnë një të vërtetë.

  Foli derës të dëgjojë dritarja.

  Foli plakës të dëgjojë nusja.

  Fshati që duket s’do kallauz.

  Gënjeshtra është një plagë, dhe në u shëroftë të le nishan.

  Gënjeshtra nuk ka as dorë, as këmbë, as bisht, as rrënjë.

  Gjarpëri ecën dhe fshin gjurmët me bisht.

  Gjuha e ka rrënjën në zemër.

  Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin.

  Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë.

  Ka, që dhe gomarin mashkull e bëjnë me barrë.

  Kritika është ilaç i hidhur, po ilaç ama.

  Kur dhelpra nuk arriti rrushtë, tha se janë të thartë.

  Kur fjala del nga zemra, godet në zemër.

  Malli i prishur nuk shitet pa gënjyer.

  Me pasë bishtin ta presin, me mos e pasë ta njesin.

  Më mirë me të hidhurat më përpara e të ëmbëlat pas.

  Mos e ban penin tra.

  Me sa ka peshk pa halë, aq ka dhe të bukur pa fjalë.

  Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj.

  Nuk i gjenden gjarpërit këmbët.

  Nuk luan ferra kot.

  Nuk mbulohet dielli me shoshë.

  Nuk qaj se s’dua burrën, po bëj zakone.

  Po të lavi, të levi dhe bishtin t’a krevi, hap sytë se të gënjevi.

  Qeni tund bishtin për të mbajtur miqësinë.

  Rena a nana e tana të këqijave.

  S’dalin dyzet ujqër nga një drizë.

  S’i bën mjekra priftërinjtë.

  Siç na dinë, qofshim, siç jemi, mos qofshim.

  S’mbushet thesi me gënjeshtra.

  Ti kemi sahanët pa kapakë.

  Ustai, ustanë e njef në z zanat.

  Atij i plasin sytë, e tjetri e pyet për vetullat.

  Burrë e grua si mish e thua

  Dëgjo shtatë a tetë dhe përseri bëj si di vetë

  Fashati që duket, s’do kallauz

  Fjalët jane gra, veprat burra

  I duruari, i fituari

  I zoti e nxjerr gomarin nga balta.

  Kush s’ka kokë, ka këmbë !

  Mos i shiko gunën por shikoji punën

  Punën e sotme, mos e lër për nesër

  Qengji mir thith dy nëna

  Rigoni s’bëhet lis.

  Sa të rrosh, do mësosh

  Shtriji këmbët sa ke jorganin

  Ujku qimen e ndërron por zakonin s’e harron!

  Atdheu është në rrezik atëherë kur njerëzit e padijshëm fillojnë të mendojnë se janë të dijshëm. Rrustem Haradinaj/Prishtinë

  Ara ime varri im. LABËRI

  Ardhin galat dhe prishën folenë e bilbilit. KORÇË

  Atdheu është dhe. Kur ti shikon dike edhe ata të shikojnë ty* Valdrin Moorina

  Atdheu e nana nuk harrohen. TROPOJË

  Atdheu mbi të gjitha. VLORË

  Ai që lë arën e vetë, nget arën e huaj. KORÇË

  Balta më e ëmbël se mjalta. GJIROKASTËR

  Bijë vendi pikë argjendi. BERAT

  Bukë e hi në shtëpi. PËRMET

  Çdo hi në vatrën e tij. JUG

  Çdo komb t’i vërë vetes një vlere, atë i venë dhe të huajt. JUG

  Çdo zog kërkon folenë e tij. JUG

  Dardha bie nën dardhë. VLORË

  Derë e botës s’është strehë e kokës. JUG

  Duaje atdhenë si shqiponja folenë. JUG

  Duaj at e duaj nënë, por më shumë duaj atdhenë. KOR

  Dy duar për një kokë, koka për atdhenë. KOR

  Dheu zhuritet por bari mbin përsëri. JUG

  Qeni leh tek stani i tij. GJIROKASTER

  Fjala në vend të huej, bahet gur. VERI

  Guri i rëndë në vend të vet. PËRMET

  Gjeli në pleh të tij këndon më mirë. KORÇË

  Gjeli mbret mbi pleh të vet .JUG

  Gjuha dhe njerëzit janë tapia e vendit. JUG

  Gjuha bashkon kombin. JUG

  Gjuha ruhet atje ku shkruhet. KORÇË

  I ikuri dhe i vdekuri s’kanë hatër. JUG

  Kur të jesh në dhe të huaj, dita të bëhet një muaj. KOSOVË

  Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë por ka le. SHKODËR

  Mace e botës vjen në shtëpi, për të përmbysur tenxheret. KORÇË

  Mbrohe atdhenë si shqiponja folenë. SHKODËR

  Një nënë nuk na ka bërë, po një vend kemi të tërë. BERAT

  Nji zogu që i prishet foleja hidhet degë më degë. MAT

  O shtëpi, o bukë e hi, nuk gjendet varri si ti. ÇAMËRI

  Qeni te shpia e vet gjithmonë asht trim. VERI

  Shqiponja fluturon në qiell, po folenë e bën në tokë. LABËRI

  Arnaut, he arnaut, në vend të bukës po blen barut. KOSOVË

  Besë e shqiptarit si purteka e arit. JUG

  Dy milion kur hanë bukë, dyqind milion kur bëjmë pushkë. JUG

  Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. VERI

  Supet e maleve dhe supet e shqiptarit nuk janë kërrusur kurrë. JUG

  Shqipëria është e vogël, po shqiptarët janë shpirtmëdhenj. JUG

  Shqiptari kryet e pren dhe besën s’e then. KOSOVË

  Shqiptari kur jep fjalën, ther djalën. VLORË

  Shqiptari me armë e shokë, s’i lutet kurkujt mbi tokë. KOSOVË

  Shqiptari për mik asht tret e asht fik. KOSOVË

  Shqiptari s’ha pulë të ngordhur. JUG

  Shqiptari s’lë hak pa marrë e borxh pa larë. VLORË

  Shqiptari shqiptarit nuk ka k’i mburret për trimëri. SKRAPAR

  Shqiptarit e ne nga varri me i shku, me e pasë frikë. TIRANË

  Shqiptari vetin e jep e shokun s’e jep. KOSOVË

  Shqiptari vritet por pushkën nuk e hedh. JUG

  Shqiptari s’e han trupin me bukë. VLORË

  Toskë e gegë, pemë nga një degë. GJIROKASTËR

  Kush rren shtetin, rren vetin. TROPOJË

  Jeta gjithmon te jep nje mudesi te dyte ajo eshte e nesra.KOSOVË

  Shkolla e krijon përvojën, përvoja shkollën kurrë. Rr. Haradinaj/Prishtinë

  Dita me diell duket që në mëngjes. MYZEQE

  Djathin, mirë që e hëngri miu, po shëllirën kush e piu. ELBASAN

  Duhet ndarë kashta nga kokrrat. VLORË

  Dy shaka bëjnë një të vërtetë.

  Foli derës të dëgjojë dritarja. VLORË

  Foli plakës të dëgjojë nusja. JUG

  Fshati që duket s’do kallauz. KORÇË

  Gënjeshtra është një plagë, dhe në u shëroftë të le nishan. JUG

  Gënjeshtra nuk ka as dorë, as këmbë, as bisht, as rrënjë. BERAT

  Gjarpëri ecën dhe fshin gjurmët me bisht. KORÇË

  Gjuha e ka rrënjën në zemër. VERI

  Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin. VERI

  Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë. DIBËR

  Ka, që dhe gomarin mashkull e bëjnë me barrë. JUG

  Kritika është ilaç i hidhur, po ilaç ama. VLORË

  Kur dhelpra nuk arriti rrushtë, tha se janë të thartë. JUG

  Kur fjala del nga zemra, godet në zemër. BERAT

  Malli i prishur nuk shitet pa gënjyer. VLORË

  Me pasë bishtin ta presin, me mos e pasë ta njesin. SHKODËR

  Më mirë me të hidhurat më përpara e të ëmbëlat pas. PATOS

  Mos e ban penin tra. DIBËR

  Me sa ka peshk pa halë, aq ka dhe të bukur pa fjalë. KRUJË

  Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj. ELBASAN

  Nuk i gjenden gjarpërit këmbët. JUG

  Nuk luan ferra kot. VLORË

  Nuk mbulohet dielli me shoshë. JUG

  Nuk qaj se s’dua burrën, po bëj zakone. VLORË

  Po të lavi, të levi dhe bishtin t’a krevi, hap sytë se të gënjevi. KORÇË

  Qeni tund bishtin për të mbajtur miqësinë. KORÇË

  Rena a nana e tana të këqijave. KAVAJË

  S’dalin dyzet ujqër nga një drizë. JUG

  S’i bën mjekra priftërinjtë. JUG

  Siç na dinë, qofshim, siç jemi, mos qofshim. KORÇË

  S’mbushet thesi me gënjeshtra. GJIROKASTËR

  Shakaja është gjysma e të vërtetës. JUG

  Ti kemi sahanët pa kapakë. JUG

  Ustai, ustanë e njef në zanat. GJIROKASTËR

  Atij i plasin sytë, e tjetri e pyet për vetullat. SARANDË

  Barku i gjerë, truri i ngushtë. ELBASAN

  Budallai shkon tek e ngasin. ELBASAN

  Burimi i mirë duket në thatësirë. KRUJË

  Ç’i do qeni brekët. KORÇË

  Ç’ke moj zemër që rënkon; koka bën, koka pëson. PËRMET

  Çobani i mirë e njeh bagëtinë me blegërimë. JUG

  Deshi të vej vetullat, nxorri sytë. JUG

  Deti ka ujë boll, po me u pi s’pihet. KOSOVË

  Edhe kau ka gjuhë të mëdha, por nuk flet dot. JUG

  E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtija. JUG

  Hesapi nuk bëhet pa hanxhinë. KORÇË

  Gjej vendin e bëj kuvendin. ELBASAN

  Gjuha dredhon se mendja e mëson. GJIROKASTËR

  Hekuri rrihet sa është i nxehtë. BERAT

  Humbi sëpatën, i rruat bishti. JUG

  Kali i mirë shton torbën e tij. JUG

  Kalit të mirë shtoi tagjinë. SHKODËR

  Koha vjen për atë që di ta presë. VLORË

  Ku qe, asgjëkundi, çfarë bëre, asgjë. JUG

  Kur del dielli, të gjithë e dinë nga bie lindja. JUG

  Kur gabon i mençuri çuditet budallai. MYZEQE

  Lepuri në mal, kusia në zjarr. JUG

  Mate punën jo me atë që mbjell, po me atë që korr. GJIROKASTËR

  Ma mirë të kesh mend se pare. KOSOVË

  Mendja është në majë të gjuhës. SHKODËR

  Mendja e lehtë rëndon të zonë. KRUJË

  Me një gur, ti vrave dy zogj. KUÇ-VLORË

  Më bli nji kalë e nji shalë o baba, se kam gjet një patkua. TIRANË

  Mos bëj petulla me ujë. DIBËR

  Mos e humb si Xhaferri simiten. ELBASAN

  Mos fol si e ëma e zeqos në majë të thanës. KORÇË

  Mos hidh të thatën mbi të njomë. VLORË

  Mos prish sixhaden të arnosh xhyben. LUNXHËRI

  Mos shit qen të blesh këlyshë. KORÇË

  Mos kërko gjilpërën në kasollen e kashtës. POGRADEC

  Mos u mbyt me një pikë ujë. PËRMET

  Ndoqe fillin gjete lëmshin. JUG

  Në luftë duhen shtatë hile një trimëri. SKRAPAR

  Nga dy të vështira, më e lehta, më e mira. JUG

  Nuk sheh syri po sheh mendja. JUG

  Nuk të ngroh zjarri i kashtës. SKRAPAR

  Nuk të thonë: “Qysh ke qenë, po qysh je”. VLORË

  O djalë në vend të huaj, si të bjerë daullja luaj. KURVELESH

  Oxhaku le të jetë i shtrembër, tymi të shkojë përpjetë. JUG

  Peshku në det, kusija në zjarr. JUG

  Për gjithë vend ka pleq me mend. VLORË

  Po të mos kishte budallenj, me kë do qeshnim. DARDHË

  Po pate dhen gjen edhe bari. LIBRAZHD

  Prishja e shtëpisë vjen nga mend. ELBASAN

  Kam inat po nuk kam takat. BERAT

  Sa të mbledhësh ti rrusht, tjetri ka ngrënë një kosh. KORÇË

  S’mbartet ujë me shportë. SHKODËR

  Si është vendi bëhet kuvendi. VERI

  S’jepet një pelë për një thelë. JUG

  S’ka varfëri i mençuri. JUG

  Shtatin pyll e mendjen fyll. SHIJAK

  Shumë lule dalin në prill, por pakë rrojnë. JUG

  Të bënin mizat mjaltë, do t’i kishim qypat plot. KORÇË

  Thesi i zbrazët s’qëndron në këmbë. KRUJË

  U habit pas lëngut, harroi thelat. JUG

  Vajtëm për lesh e dualëm të qethur. KORÇË

  Vetëm budallai është i kënaqur gjithmonë nga vetja. JUG

  Vëthët i nxorra po vërët i kam. JUG

  Ai që lakmon më shumë, është gjithmonë i varfër. JUG

  Ç’bëhet rrallë, bëhet për mall. JUG

  Më mirë një bole sot se dy bole nesër. KAVAJË

  Ai që do të zihet, zihet edhe me macen. DARDHË

  Duro sa mund, gëzohu pa fund. VERI

  Dhe durimi ka kufi. JUG

  Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë. DEVOLL

  Edhe guri pëlcet kur nxehet. KRUJË

  E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh. KORÇË

  Fjal e ëmbël thyhen të fortin. SHKODËR

  Fjala e mirë në ditë të keqe. KRUJË

  Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq. JUG

  Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara as mbrapa.LUNXHERI

  Hiq inatin gjej rehatin. KRUJË

  I buti thyen të fortin. SHKODËR

  Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet. VLORË

  Kush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen. VLORË

  Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur. VLORË

  Lumi i thellë, nuk rrëmben. JUG

  Me gojë i afron, me gojë i largon shokët. KOSOVË

  Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni. MILOT

  Mëngjesi është më i mençëm se nata. TIRANË

  Mos i fryj zjarrit se të djeg. JUG

  Mos merr si pushka e jevgut. TIRANË

  Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh. PËRMET

  Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit. JUG

  Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë. JUG

  Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë. PËRMET

  Për pleshtin djeg jorganin. JUG

  Rrugë e gjatë pret shkurtër. MYZEQE

  Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen. JUG

  Sherri do nge, davaja do para. SKRAPAR

  Shkallët ngjiten shkallë-shkallë. JUG

  Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën. SKRAPAR

  Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin. KRUJË

  Uthulla e fortë plas gurin. TIRANË

  Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit. ELBASAN

  As topi i Ali Pashës s’e tund. ELBASAN

  Atij që nuk e do, i thuaji: “Të hyftë vetja në qejf”. SHKODËR

  Avash Beg se ka hendek. BERAT

  Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë. JUG

  Baste e budalla, motër e vëlla. JUG

  Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë. GJIROKASTËR

  Daullja bie për ata që kanë veshë. PËRMET

  Del çiraku më i mirë se ustai. JUG

  Dy gjela në një vikt, s’këndojnë. JUG

  Dhi e krimbur, bishtin përpjetë. BERAT

  Edhe vali je, shiko ku ishe dje. LUKOVË

  Ena bosh zhurmon më tepër. KRUJË

  Është nga ai gur që thyen çekan. JUG

  Fjala pa punë, si peshku pa lumë. GJIROKASTËR

  Fjalë pak e punë shumë. LIBRAZHD

  Fol me ty, fol me murin. KAVAJË

  Gjëmon voza që nuk ka verë. JUG

  Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu. ELBASAN

  Hiqu det se do shkojë lumi. JUG

  I gjen mushka drutë. JUG

  I mbushet mendja, atij që ka mend. SKRAPAR

  Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë. SKRAPAR

  Kalliri me bukë, s’e ngren kryet përpjetë. JUG

  Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon. KORÇË

  Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi. DUKAT

  Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë. JUG

  Kur u ba horri pashë, vrau t’anë. KAVAJË

  Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën. JUG

  Kush s’kupton, i japin të kuptojë. JUG

  Lumi i thellë, s’ka ushëtimë. JUG

  Marrija ma e madhe asht me kujtue vedin të mençëm. SHKODËR

  Mendjemadhi niset me kalë, kthehet me këmbë. KORÇË

  Më parë mëso veten, pastaj të tjerët. JUG

  Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat. BERAT

  Mos mëso ustanë, po merri zananë. PËRMET

  Mos u kapardis si gjeli në plehra. SHIJAK

  Mos u mat me hijen e me njerëzit. JUG

  Mos u mat me hijen e pasdrekes. VLORË

  Në portën e të shurdhit mos trokit. KORÇË

  Nga ferra e vogël del lepuri i madh. JUG

  Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra. JUG

  Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij. KORÇË

  Pas lufte të gjithë bëhen trima. TIRANË

  Pula bën venë e kakaris sa zgjuan mëhallë, pela bën mushkën dhe nuk ndihet fare. VLORË

  Pyetën mushkën, cilin ka baba; “kam dajo kalën” – tha. JUG

  S’e lenë hunda me pa larg. KRUJË

  S’ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë. KORÇË

  S’ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s’don dije. JUG

  Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau. VLORË

  S’tunden malet me përralla. JUG

  Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur. VLORË

  Ti mbaje veten ulët, pa të ngrenë të tjerët. LABËRI

  Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty. KURVELESH

  Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s’e ha as qeni. SKRAPAR

  Trimi që lëvdohet, nuk të vret. KOSOVË

  U bë dhija me tremb ujkun. VLORË

  U bo veja me mësue pulën. KAVAJË

  U hap dheu, doli një plesht. JUG

  U mbars mali, polli një mi. JUG

  Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë. VLORË

  U rrit kungulli dhe mori dhenë. SKRAPAR

  Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar. JUG

  Ai që e ka provue din edhe me të mësue. KOSOVË

  Bëne vath e ve në vesh. SHKODËR

  Bëj si të thotë më i madhi. JUG

  Bleta din si bëhet mjaltët. JUG

  S’di gomari të haj tagji. PËRMET

  Dami të bëhet mësim. DIBËR

  Kush s’pyet mbetet budalla. JUG

  Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit. JUG

  Njeriu pa shkollë, asht si pemë e egër. VERI

  Atë që merr me një dorë, kthehe me të dyja. VLORË

  Ban mirë e harro, ban lig e kujto. VERI

  Bëj nder e gjej qeder. MYZEQE

  Edhe ëngjëlli, edhe djalli, janë brenda tek i gjalli. KRUJË

  Edhe kopësht i mbret të jetë, një gjemb brenda do e ket. JUG

  E keqja nuk harrohet, e mira po. KOSOVË

  E mira dhe e keqja nuk kanë fund. JUG

  E mira nuk ka tavan, e liga s’ka taban. KOSOVË

  Ha njëzet e nëntë kafshita me gjellë, s’thua gjë, të tridhjetën thatë dhe bën kiametin. BERAT

  I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë. TROPOJË

  I ligu të puth e të kafshon. JUG*I ligu ngatërron dhe yjet në qiell. JUG

  I mirë sa më s’ka, kur fle nuk ha. JUG

  Jo i mirë sa të të lëpijnë, jo i keq sa të të pështyjnë. JUG

  Kur pi ujë, kujto burimin. VLORË

  Kur s’më bën nder, mos më bëj qeder. BERAT

  Malli i keq shifet në bojë, dhe njeriu i keq shifet në sy. SHKODËR

  Për çdo punë që bënë, mejto se ke edhe vdekje. SKRAPAR

  Pyka e vet e shkyn lisin. KOSOVË

  Pyll pa derra s’ka. ELBASAN

  Qen i bardhë, qen i zi, qen i kuq, qen murrash, qen balash, qen është … JUG

  Qeni kur kërkon të hajë të zonë, vritet. JUG

  Qepa, qoftë e re, qoftë e vjetër, po era qepë vjen. JUG

  Qeni edhe me sapun të lahet, era qen do të vijë. VLORË

  Rrit këlyshët të të hanë kokën. DEVOLL

  Rrufeja nuk bie në hale. TIRANË

  Sëpatës bish mos iu ban. DIBËR

  Ska din zemra, atje shkon mendja. SHKODËR

  Të mirën në e hedh prapa, e gjen përpara. SULOVË

  Ai që e ka trupin e drejtë, nuk ka frikë se i del hija e shtrembër. JUG

  Ai që e ka mizën në kapuç, e ka vjedh bletën. KOSOVË

  Bëni si them unë, e mos bëni si bëj unë. KORÇË

  Bie molla që ka krimbin. JUG

  Buçja po nuk luajti bishtin, nuk i ngjiten qentë prapa. ELBASAN

  Çika pa nder, si lulja pa erë. KOSOVË

  E drejta pa forcë, s’të pi ujë. JUG

  E zuri krimbi peshkun, nuk e zuri grepi. JUG

  Fajat janë që pjellin ligjin. JUG

  Faji është jetim, s’i ka dalë zot njeri. ELBASAN

  Fajin e ka gomari, nuk e ka samari. JUG

  Fjala e drejtë është e shkurtër, fjala e shtrembër është e gjatë. TETOVË

  Gabimi falet njëherë, e jo përherë. KOSOVË

  Gjithkush ka dy kandarë, një për vete, një për të tjerët. JUG

  Hatëri të lë pa brekë. BERAT

  Hesapi i qëruar, të nxjerr të nderuar. JUG

  Ka të mençur për të marrë. MALLAKASTËR

  Koka e falur s’pritet. JUG

  Kur falet e liga, dënohet e mira. JUG

  Kur ke të drejtë, lëviz dhe malet. JUG

  Kur qeth, bën qime, kur ha, bën thërrime. DEVOLL

  Kur të gjen një vdekje, të ngushëllojnë; po kur të gjen turpi, ç’të thonë? KORÇË

  Kusari para se të vjedh, bën hazër vendin. KURVELESH

  Kush ha bukë, bën thërrime. JUG

  Kush ka ngrënë mjaltin, ka mizën pas veshit. ELBASAN

  Kyçi vihet për të ndershmin, pa rezili shpon murin. JUG

  Malin lëvroje për lisin, fushën për misrin. GJIROKASTËR

  Më parë vra ujkonjën: pastaj mbyt këlyshët. JUG

  Mos pyet si vdiq, po pyet si rrojti. JUG

  Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën. VLORË

  Në të humbi unaza, gishti ta ka fajin. KORÇË

  Ngarkoje tjetrin aq sa mban. GRAMSH

  Nuk është e drejtë me u ba dikujt nanë e dikujt njerkë. TETOVË

  S’hahet në vend të djathit. KORÇË

  S’hahen bashkë turp e bukë. JUG

  Zoti vonon, po nuk harron. PËRMET

  Vritet faji e jo njeriu. VLORË

  Ariu s’i arrinte dot goricat e thoshte: “Qenkan të pa pjekura”. BERAT

  Atij i thonë: “Ja ujku”, ay thotë: “Ku është gjurma”. JUG

  Ay që të do, të qorton, ay që nuk të do, të lëvdon. BERAT

  Ç’bluan mendja, zbulon pija. BERAT

  Ç’ka barku, nxjerr bardhaku. JUG

  Difton fëmija, ç’ka shtëpia. VERI

  Dinaku hyn në pus e del pa lagur. TIRANË

  Dinaku të çon në dyzet çezma e s’të jep ujë. PËRMET

  Ai që ndërton me djersë, mbron me gjak. BERAT

  Ai që bahet i butë si dele e hanë ujqtë. KOSOVË

  As veshi të mos mbajë plur, as këmba të mos durojë gjemb. JUG

  Bilbili te kafazi s’këndon nga qejfi, po nga marazi. SHKODËR

  Breshka po ferrën don. KAVAJË

  Buka e botës s’të ngop. KORÇË

  Buka e botës, laku i kokës. SARANDË

  Burri nuk shtrihet as për së vdekmi. MIRDITË

  Çdo mal e din barrën e vet. PRIZREN

  Çdo njeri është mbret në shtëpinë e tij. JUG

  Çdo shpresë fluturon me krahët e saj. JUG

  Ç’hall ke, vështroje. VERI

  Dasëm pa mish nuk ka. KORÇË

  Dasma do mish, lufta do gjak. ELBASAN

  Dele e butë në qafë të ujkut. JUG

  Dora e huj të krun, po jo ku të kruhet. KOSOVË

  Ec me këmbë tueja e jo me mend e huaja. SHKODËR

  E di gjalmi ç’ka torba. PËRMET

  E di vetë gomari ku i vret samari. JUG

  Gunë e huaj s’të mban ngrohtë. KOLONJË

  Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet. VERI

  Hallet e mia i di trari im. ELBASAN

  Hall me qè e hall me buaj, po më keq me qè të huaj. MYZEQE

  I zoti ia sheh plagën kalit, nën samar, se qiraxhiu, ngrihet e shkon. KORÇË

  Jeton bleta majë malit, jeton dhe miza nën bisht të kalit. KORÇË

  Kali i botës s’të nxjerr jashtë portës. SARANDË

  Kafshata e huaj të mbet në fyt. SHKODËR

  Këmba e di se ku e vret këpuca. LUKOVË- SARANDË

  Kur se mbajnë njëzet e katër tuejt, nuk e mbajnë as katërdhetë e tetë të huejt. SHKODËR

  Kur m’i punonin arat, u liga dhe u thava, kur i punova vet, u maha dhe u ringjalla JUG

  Kur s’ka trimni, s’ka liri. KOSOVË

  Kush mba vesh botën, prish kokën. GJIROKASTËR

  Kush merr mendjen e botës, i sjell dëm kokës PËRMET

  Kush s’lufton për liri, robërinë e ka në shpi. KOSOVË

  Kush unj qafën i bie zverkut. JUG

  Ku të ha, kruaje. GJIROKASTËR

  Leku i huj, peshon rëndë në xhep. PUKË

  Liria fitohet e nuk dhurohet. JUG

  Liria fitohet vetëm me gjak. KOSOVË

  Liria i ka rrënjët në gjak. JUG

  Liria nuk blehet me para e me tokë, po fitohet me gjak e me kokë. KOSOVË

  Liria vjen kur s’i duhesh vdekjes. BERAT

  Më mirë një ditë në liri, se njëqind vjet në robni. KRUJË

  Më mirë i lig e i lirë, sesa shëndoshë e me zinxhirë. KRUJË

  Më mirë nën hijes ne ferres sime, sesa nën hijen e fikut tonë. KOSOVË

  Më mirë një ditë gjel, sesa tre ditë pulë. ELBASAN

  Më mirë Sokol një herë, se sorrë gjithherë. SHKODËR

  Mashë e tjetrit mos u bëj. JUG

  Me dorën e tjetrit, mos vrafsh as gjarprin. SHIJAK

  Me duart e mija rrafa kokën time. MYZEQE

  Më e urtë se delja nuk ka, por edhe asaj i ngjiten ferrat pas. BERAT

  Më mirë gomar, po tëndin, se kalë, po të botës. LUKOVË

  Më mirë nën dhè i mbuluar, se mbi dhè i gjynjëzuar. SKRAPAR

  Më mirë të vdesësh duke luftuar, sesa të rrosh i gjynjëzuar. SKRAPAR

  Më mirë të vdesësh në këmbë, sesa të jetosh në gjunjë BERAT

  Më mirë zog e në liri, sesa bilbil e në kulvi. KURVELESH

  Mikun nderoje dhe vëre në qoshe, po ozt shtëpie të jesh vetë. JUG

  Mish të ngordhur edhe egërsira nuk ha. SKRAPAR

  Mjer ai që pret nga tjetri! JUG

  Mjer puna ime, qe se bani dora ime. KAVAJË

  Mos shko maz pas pele. KOSOVË

  Mos shko pas qerres së tjetrit. SKRAPAR

  Mos u ban mjaltë, se të han mizat. SHKODËR

  Nën hije as bari nuk ngren krye. JUG

  Nuk rron peshku pa ujë. KOSOVË

  Një gjë që të merr dora, mos prit të ta japin. JUG

  Një punë që s’e bën vetë, mos kërko të gjesh të metë. TIRANË

  Për çdo punë, puth dorën tënde. ELBASAN

  Po nuk nderove veten, s’të nderon njeri. VLORË

  Pyet shtatë a tetë, e bëj si di vetë. VLORË

  Qafa e unjur, koka e prerë. LUKOVË

  Qëndro shtyllë e mos u bëj urë. KRUJË

  Rrushi varet në degët e vet. LUSHNJE

  S’bëhet dasma pa thyer kupa. ARBËRESHËT E ITALISË

  Gjithsecili në punën e tij është zot. JUG

  S’mbahet shpirti me falimnders. VERI

  Syri i të zotit plehron arën. JUG

  Shqiponja nuk gjuan miza. KRUJË

  Trimëria dhe liria janë si nanë e bijë. KRUJË

  Gjenerata e re shkruan shqip si me tastierë të prishur. Rr.Haradinaj/Prishtinë

  Ai që përton sot, pendohet mot. VLORË

  Bujku i mirë, ia merr me zorr bukën tokës. TROPOJË

  Burri në shtëpi, si dreqi në xhami. ELBASAN

  Çelësi që punon, nuk ndryshket. MALLAKASTËR

  Dembeli është nëna e të gjithë veseve. VERI

  Dera e përtimit, caku i mjerimit. LIBRAZHD

  Dita pa punë nata pa gjumë. JUG

  Dora me baltë buka me mjaltë. KOSOVË

  Dora e larë, zorrë e tharë. JUG

  Edhe ujët po të rrijë në një vend qelbet. JUG

  Gruaja që nuk do të gatuajë, shosh gjithë ditën. SKRAPAR

  Gjykon puna, s’gjykon guna. LIBRAZHD

  Hekuri sa punohet, aq zbukurohet. VLORË

  I mjeri ai që s’mendn për pleqëri. SHKODËR

  Kaun që nuk vete në arë e pret sëpata. KURVELESH

  Kazma në dorë, buka në gojë; kazma ne katua, trasta del për miell hua. SKRAPAR

  Kush ka turp, vdes për bukë. JUG

  Kush mori udhë, dhe do të lodhet. GJIROKASTËR

  Kushtrimi del për të ligshtin, pse trimi kujtohet vet. SHKODËR

  Lima dalëngadalë bëri tranë gjilpërë. JUG

  Malet tunden, po nuk bien. JUG

  Me fal gjakun është burrni. KOSOVË

  Mos kij turp nga kush s’ka turp. JUG

  Mos prit të të kërkojë e mira, po kërkoje. VLORË

  Mushka do dru, e demi kular. SARANDË

  Mos u fshi si miu prapa poçes. SKRAPAR

  Në kudhrën e nxehtë, s’rrihet me çekan druri. JUG

  Njeriut iu bëj njeri, qenit bëniu qen. JUG

  Po kërciti dhëmbët qeni i qëndro me shkop në dorë. JUG

  Po nuk qau fëmija, nuk i jep nëna sisë. JUG

  Po nise një udhë, do kaptosh dhe sheshe, dhe male, dhe gurë. DEVOLL

  Po nuk u turbullua, nuk kthjellohet. PËRMET

  Kënga për darkë, brenga për drekë. JUG

  Ku ka bletë, ka dhe mjaltë. PËRMET

  Ku ka zemër ka dhe krahë. JUG

  Kullote dhinë të të mbushë kusinë. GJIROKASTËR

  Kur s’ke mbjellë, s’ke çfarë korr. JUG

  Kur s’ke punë luaj derën. PËRMET

  Kush fërkon pulën, ha edhe vezën. KORÇË

  Kush fle ngorhtë ka edhe ftohtë. ARBËRESHËT

  Kush i kullot deshët, ai qeth dhe leshët. PËRMET

  Kush nuk di ç’është lodhja, ai nuk di ç’është çlodhja. BERAT

  Kush përton vdes urije. BERAT

  Kush rri në pemë, ha edhe kokrrat. KORÇË

  Kush s’punon, dheut i rëndon. JUG

  Kush zë brumë do të gatuajë. JUG

  Me mirë “punë e mbarë”, se “mirë se të gjej”. SHKODËR

  Mbill me një dorë, korr me të dyja. JUG

  Me lopatë ari dhe shat argjendi tunden e lëkunden edhe malet nga vendi. SARANDË

  Mirë se të gjej, o hija e madhe!- mirë se vjen o dembel hamë- A kamë leje të rri pak? Po pate me hangër rri sa të duash. TIRANË

  Mos rri si nusja në dasëm. JUG

  Moti ndihmon atëqë punon. BERAT

  Nga puna po nuk rrodhi, domosdo do pikojë. VLORË

  Nuk mund të dalë punë e madhe nga ai që nuk do të voglën. BERAT

  Një ujë që nuk ecën s’pihet. ELBASAN

  Paraja nuk i zgjedh njerëzit. VLORË

  Po shkove me të kërciturit gishtërinjtë sot, mos u anko nga të kërciturit e zorrëve nesër. VLORË

  Pula që këndon në mbrëmje nuk bën vezë në mëngjes. JUG

  Puna e rinisë, jorgan i pleqërisë. TIRANË

  Qan ara se nuk i vjen fara. SARANDË

  Ruaj dhinë të pish qumështin. SARANDË

  Sa më shpejt kositet livadhi; aq më shpejt lind bari. TROPOJË

  S’bëhet vreshti me urata, po me shata e lopata. JUG

  S’gjuhet me zagar lidhur. BERAT

  Nuk zihet pleshti me dorashka. KORÇË

  Shpjere gojën te buka e jo bukën te goja. JUG

  Trupi shëndoshet me të punuar, mendja ndërtohet me të mësuar. JUG

  Ujku e ka qafën e trashë, se ka kambët e shpejta. KRUJË

  Vure vezën more pulën. KRUJË

  Punën e sotme mos e lër për nesër.JUG

  Mali digjet,plaka krehet. SHKUP

  Mos hyn ne mal pa sepat. SHKUP-AGON

  As copën e madhe mos e ha pa u menduar. KRUJË

  Ç’del nga goja, hyn në vesh e del për hunde. JUG

  Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa. SARANDË

  Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra. SHKODËR

  Dy kunguj nën një sqetull s’mbahen. PËRMET

  Dy vesh dhe një gjuhë, fol pak e dëgjo shumë. JUG

  Dhjetë herë mat, një herë pre. KOSOVË

  Fjala dhe plumbi kur dalin s’kthehen më. GUCI

  Gazi i madh, kthehet në helm. KORÇË

  Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet. KOSOVË

  Gjella me kripë e kripa me karar. PËRMET

  Gjuha eshtra s’ka, eshtra thyen. KURVELESH

  Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh. VLORË

  Ha të rrosh, jo rro të hash. JUG

  Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët. JUG

  Kashata e madhe të ngec në fyt. JUG

  Këmba e madhe të shqyen këpucën. BERAT

  Kur të hedhësh gurin, mate gjer ku arrin. JUG

  Kur flet shkopi të vret. VLORË

  Kur han bukë misri, kujto bukë thekri. JUG

  Kur s’di not mos u fut në ujë. KORÇË

  Kush ha shumë i del për hunde. PËRMET

  Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë. KAVAJË

  Lakmia, lakfyt. PUKË

  Lisi nuk pritet me nji të rame. FERIZAJ

  Lulja e këputun nuk mbin ma. KRUJË

  Më mirë një pulë nesër, se nji vezë sot. DIBËR

  Mos dalë goja para mendjes. BERAT

  Mos i bjer të mirës me shkelm. DIBËR

  Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh. MYZEQE

  Mos kërko vezë të pjekura në hell. SKRAPAR

  Ngopet deti me lumenj? DEVOLL

  Nuk mba ujë orizi. JUG

  Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota. ELBASAN

  Pi rakinë e jo mendjen. JUG

  Po fole shumë, sikur xhevahire të thuash, kakërdhi bëhen. KORÇË

  Po t’i marrësh lopës tërë qumështin, ngordh viçi. JUG

  Qefi prish qefin. JUG

  Tamahu të shpie në gjynah. JUG

  Të falurit e shumtë i vjen rëndë dhe perëndisë. KORÇË

  Ujët e turbullt mbysin burrin, fjalët e shumta përziejnë katundin. JUG

  Ujku kur ndien erën e dhenëve, harron që ata kanë barinë prapa. JUG

  U mbush kupa do të derdhet. KRUJË

  Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët. VLORË

  Unë baj barrën, ti djersin. VERI

  Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë. SHKODËR

  Vreshtë shumë mos ven, shpi shumë mos ban, miq shumë mios xen. SHKODËR

  Nata s’ka shahit. SHKODËR

  As para pushkës, as prapa mushkës. JUG

  Atje ku fle ujët, atje është më thellë. KORÇË

  Barka mbytet edhe për një lëkurë lepuri. SHKODËR

  Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi. JUG

  Bie një gurë e shkoqet një mur. VLORË

  Buka që thyet s’ngjitet më. JUG

  Çdo gjë forcohet, në themel. BERAT

  Ç’ka humbe mos e kërko, ç’ke në dorë mos e lësho. KRUJË

  Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s’mund ta nxjerrin. SHKODËR

  Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër. JUG

  Dita ka sy, nata ka veshë. JUG

  Duhet me i fry lugës para se me të djeg. KRUJË

  Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s’del dot. BERAT

  E dardhë është dhe bora, po të thanë duart. JUG

  Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë. KOSOVË

  E ke zogun në dorë, mbaje. KORÇË

  Fusha ka sy, mali ka veshë. KRUJË

  Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin. DARDHË

  I marri ç’flet nuk din, i urti ç’din nuk flet. VERI

  I zoti duhet të ruajë arën e vet. ELBASAN

  Jo si cjapi te kasapi. KORÇË

  Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri. TROPOJË

  Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë. SHKODËR

  Kur s’ke mace, bëjnë minjtë dasmë. ELBASAN

  Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka. KRUJË

  Kujto qenë e bëj gati shkopin. KORÇË

  Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë. PËRMET

  Kur t’i hypësh kalit, shifi patkonjtë. ELBASAN

  Kush vret nuk flet. SKRAPAR

  Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka. VLORË

  Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama. SULOVË

  Mos shkel në dërrasë të kalbur. KAVAJË

  Mos shko si breshka te nallbani. KORÇË

  Mos shko si cjapi te kasapi. SHQIPËRI E MESME

  Mos u zër për degësh, po për rrënjësh. JUG

  Nata është me barrë, s’dihet ç’pjell. KORÇË

  Nga një vërë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia. LABËRI

  Nji shkëndi ndez nji mal. KORÇË

  Për një dorë kashtë e vret samari mushkën. JUG

  Për një pe, për një gjilpërë, vate dëm një punë e tërë. JUG

  Ruaju të të ruajë perëndia. JUG

  Ruhu nga thëngjilli i mbuluar. JUG

  Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas. SKRAPAR

  S’lidhet kali me pè. LUKOVË

  Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë. KORÇË

  Ujku mjergull kërkon. JUG

  Zë goje qenin, bëj hazër shkopin. GJIROKASTËR

  Shtëpija pa fëmijë, si nata pa yje. SARANDË

  Ma i keqi vëlla të merr hakën. KOSOVË

  Motra jemi, shoqe s’jemi. JUG

  Ndarja është më e mira e të ligave. SKRAPAR

  Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit. SHKODËR

  Gjumi natës i randë i bën keq ditës. SHKODËR

  Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes. JUG

  Mos pyet sa vjeç je, po ç’shëndet ke. TIRANË

  Nuk mbushet pusi me pështyma. GRAMSH

  As këmishës së shtatit s’është për t’i besu. KAVAJË

  Besove, bëre mirë, s’besove, ca më mirë. JUG

  Ç’ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria. SKRAPAR

  Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut. BERAT

  Esapi i shtëpisë nuk del në pazar. KORÇË

  E thëna dhe e bëra janë larg. DIBËR

  I marri premton dhe budallai shpreson. JUG

  Kur qesh djalli e ka punën keq. VLORË

  Mba murin mos bie. SHQIPËRI E MESME

  Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë. JUG

  Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall. JUG

  Mos u bëj thes i çpuar. SKRAPAR

  Mos dëgjo ç’thotë ai për vete, por dëgjo ç’thonë bota për të. SKRAPAR

  Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë. JUG

  Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti. JUG

  Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë. JUG

  Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd. MYZEQE

  Nuk është ar gjithë që ndrit. VERI

  Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë. KORÇË

  Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra. SKRAPAR

  Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut. BERAT

  Lulja e këputur nuk lëshon më. MYZEQE

  Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki. JUG

  Mendja me mendjen, pjellin mëndje. JUG

  Me një ka nuk bëhen pendë. JUG

  Me nji tra nuk mban shtëpia. JUG

  Mëson nga armiku më shumë se nga miku. JUG

  Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë. JUG

  Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë. VERI

  Miku harrohet po të largohet. PËRMET

  Miku i mirë vjen nga porta. BERAT

  Nuk bëhet stani me dhi të egra. VLORË

  Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi. JUG

  Njeriu pa shokë, si muri pa tokë. JUG

  Miku i mikut tim, është edhe miku im. VLORË

  Një krah s’mban kala. GJIROKASTËR

  Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja. SKRAPAR

  Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova. KRUJË

  Për një shamatë, lypen dy veta. SARANDË

  Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti. TROPOJË

  Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara. JUG

  Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë. VLORË

  S’bëhet lëmi me një kalli. JUG

  S’bëhet stani me lepura. MYZEQE

  S’mblidhen lepujt në vath. JUG

  S’mbushet thesi me një kokërr. LUKOVË

  Syri është më i mprehtë se kordha. JUG

  Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin. JUG

  Shokë bashkë, e bukë veç. JUG

  Trimi i mirë me shokë shumë. JUG

  Shoku sa duhet, aq qortohet. KOSOVË

  Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat. BERAT

  Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë. VERI

  Të më mbrosh atje ku s’jam, se ku jam mbrohem vetë. LIBRAZHD

  Uji fle, hasmi s’fle. LIBRAZHD

  Ankohet kalorësi se po i varen këmbët. VERI

  As nuk kam, as më mbarohen. KAVAJË

  Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë. LABËRI

  Bota të jep aq sa t’i kesh dhënë asaj. JUG

  Bukë e kripë e zemër. KAVAJË

  Çilet dera, rritet ndera. VERI

  Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet. ELBASAN

  Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë. KOLONJË

  Fshati digjet, plaka krihet. JUG

  Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara. VERI

  I mirë për shokë, e i lig për vete. JUG

  Bukën tënde ha, hall të botës qa. LUNXHËRI

  Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan. DELVINË

  I fundit ja do qaj, ja do qeshë. LABËRI

  I qan hallin kalorësit. DURRËS

  I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit. POGRADEC

  Jo gjithmonë “mirë se të gjeta” po edhe “mirë se erdhe”. ELBASAN

  Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen. JUG

  Nga fryn era kthen gëzofin. DIBËR

  Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë. KORÇË

  Keq më vjen, po dëm s’më bëhet. SKRAPAR

  Ku s’të thërresin, mos shko; ku s’të pyesin, mos kuvendo. ELBASAN

  Këpucari i ka këpucët e grisura. JUG

  Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës. JUG

  Kopraci s’të jep të zezën e ullirit. JUG

  Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë. SKRAPAR

  Ku rënça mos u vrafsha. VLORË

  Kur të kem me thasë, të të jap një trastë. SHIJAK

  Kur të vjen nevojtari në derë, po s’pate gjë, jep një gotë ujë. SKRAPAR

  Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm. JUG

  Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë. SHKODËR

  Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar. ARBËRESHËT

  Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë. KRUJË

  Le gomari që na ngordhi, po s’na lënë as mizat rehat. KORÇË

  Lype se s’ta jep, merre se nuk thotë gjë. KAVAJË

  Mali me mal s’piqen, po njeriu do piqet. JUG

  Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof. ELBASAN

  Merr belanë e botës e vë në krye të votrës. ELBASAN

  Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë. MYZEQE

  Miku i thirrur, duhet përcjellun. MIRDITË

  Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd. KRUJË

  Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi. KRUJË

  Mirmëngjes, me interes. FIER

  Mos qesh në shok, se e gjen në kokë. KOSTUR

  Mos e lëndo ku i dhemb. JUG

  Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë. JUG

  Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë. DELVINË

  Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi. KAVAJË

  O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha. BERAT

  Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë. VLORË

  Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan. KORÇË

  Prifti më përpara bekon mjekrën e tij. KOLONJË

  Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku. KUÇ

  Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot. SHKODËR

  Qenit hidhi një kockë, të pushojë. SKRAPAR

  Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar. FIER

  Sevapi as shitet, as blihet. JUG

  Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo. PËRMET

  Ta shef bojën, sa ta ka nevojën. SKRAPAR

  Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun. TROPOJË

  Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët. JUG

  Ustai nuk ka shtëpi. MYZEQE

  Drunë e shtrembër e djeg zjarri.

  Ai që s’tutet me fjalë, s’tutet as me pushkë.

  Njerëzit që s’kanë frikë të flasin, s’kanë frikë as të vdesin.

  Ajo që ke frikë të gjen.

  Ai që s’ka gojë, vdes pa ardh dita.

  Ai që s’tutet me fjalë, s’tutet as me pushkë.

  Atë që pështyn, mos e lëpij.

  Atë që të qëllon me gur, mos e qëllo me bukë.

  Ai që hyn në lumë edhe do laget.

  Çakallit lëshoi ujkun.

  Çkul dhëmbin, të të shëndoshen kryet.

  Ç’pret nga ai që trembet ngas hija e tij.

  Dajaku ka dalë nga xheneti.

  Delen e mplakë frika nga ujku e gërshëra.

  Derri do plumbin, nuk zihet me duar.

  Ditëgjati s’bëhet ditëshkurtër me nëmë.

  Drunë e shtrëmbër e djeg zjarri.

  Dhe kau i mirë po s’e ngacmove, s’tërheq në brazdë.

  Dhelprës me dhelpëri, ujkut me trimëri.

  E nxehta del me të nxehtë, e ftohta me të ftohtë, helmi me helm.

  Frika nuk e len lepurin me u majtë.

  Frika ruan vreshtin, bekçiu nuk është gjithnjë.

  Frika nuk e lë lepurin të vërë dhjamë.

  Fusha bën baltë, mali bën furtunë.

  Gozhda nxjerr goxhdën.

  Gungaçit vetëm varri ia drejton samarin.

  Guri i rrumbullkët nuk zë vend.

  Gjalpin e ruan kripa.

  Gjersa të mejtonet i mënçuri, i marri mbaroi punën.

  I madh është edhe plepi, por e fëlliqin sorrat.

  Ku do të dijë hëna se lehin qentë.

  Ku ngul hunë var hejbet.

  Ku rafsha mos u vrafsha.

  Kur i morën armët Lekë Dukagjinit, tha: “Ma mirë me thon qe Leka, se qe vorri i Lekës”.

  Kur ke zemër ke edhe krahë.

  Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij.

  Kush kërkon gjen.

  Kush është trim me mend, se trima budallenj ka sa të duash.

  Kush ka dhëmbë të fortë, breh dhe kockën.

  Kush ka frikë nga hija e tij, le të mos tundet nga vendi.

  Pushka don pushkën.

  Shtriji kembet sa ke jorganin

  Qeni i pangopur të ha.

  Qeni i tërbum do vra, se tërbon dynjanë.

  Rrallë vritet burro që ka shumë armiq.

  Si mjer peshkatari që ka frikë nga lumi.

  S’ka qeder shqiponja, nga mushkonjat.

  Shqerra që s’thërret mëmën humbet.

  Trimëria e kthen plumbin mbrapsht.

  Trimi e ka me vete fatin.

  Trimin vraje, po mos e shaj.

  Uji rrjedh pikë-pikë e ha gurin.

  Zjarrit po nuk i fryve, nuk ndizet.

  Amanetin e mban toka.

  Amanetin as deti nuk e mban, e qet në lëndinë.

  Mos ki frikë nga hasmi, po nga miku i rremë.

  Po nuk e pate të ligun brenda, nuk të vjen nga jashtë.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  1 Koment

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu