Më shum

  “Gjurmë pellasgo-etruske në Itali”. Druidet Keltë /Video

  Nga Kol Marku

  Pellasgët në Itali dhe Spoleto. Mali i shëjtë Monte Luco dhe besimi druid ( pylli i shëjtë i lisave).

  Në këtë rast, ju mund te shikoni filmin dokumentar me ide, regji dhe montazh të realizuar nga Kol Marku ( studues i antikitetit ). Ky dokumentar bën fjalë për gjurmë pellasgo – etruske në pergjithesi në Itali dhe në veçanti në qytetin Spoleto. Pellasgët në Itali dhe Spoleto, Mali i shëjtë Monte Luco dhe besimi druid.

  Në pjesen e PARË të këtij dokumentari kemi trajtuar ardhejn e pellasgëve nga Epiri

  (Dodona) në Spoleto Itali dhe gjurmet e tyre arkiologjike në qytetin e parë që themeluan, qyteti Spina (shpina ) në derdhjen e lumit Po (në Venecian e sotme), deshmuar nga autoret e lashtë midis të cilëve mund të kujtojmë Dionisin e Alicarnasit, i cili ka folur edhe për vajtjen e pellasgeve në Itali dhe në Spoleto. Gjithashtu kemi dhe gjurmë arkiologjike dhe në pyllin e shjëtë (me drurë Lisi) në Monte Luco i cili gjëndët në afërsi të këtij qyteti. Në veçanti vërehen dhe gjurmët e përhapjes së besimit druid-pellasg dhe kelt në këtë mal të shejtë.

  Në pjeset e tjera që do të trajtohen nga ne më pas, do të kemi vazhdimsine e besimeve të mevonshme me levizjen heremite dhe atë franceskane që u bënë në atë mal të shejtë ku gjëndet dhe një shpelle; ajo e Sant Antonio di Padova (Shena Ndout) i cili më pas, ka shkuar dhe në Laç të Kurbinit në Shqiperi. Ai vënd është bërë tani shumë i vizituar nga besimtarët. Falenderoj shokun dhe mikun tim regjizorin e talentuar Jani Tane për leximin e tekstit.

  Ju uroj shikim të këndshem !

  Latest news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Related news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here