Categories
Histori Të gjitha

Janinë 1873/ Fustanella veshja e shqiptarëve që u rrëmbye nga grekët

Kjo fotografi është e vitit 1873. Janë tre burra të Çamërisë në Janinë të veshur me fustanellë. Fustanella shqiptare është veshja më karakteristike e shqiptarëve, të cilën e gjen me një shtrirje në të gjitha trevat ku ka banuar raca shqiptare. Fustanella nuk është përdorur vetëm në Jug, por edhe gjerësisht në veri të vendit.

Ky fakt identifikohet dhe nga një numër gravurash të fillimit të shekullit të XIX, por edhe nga fotografitë e Fototekës “Marubi’. Fustanella gjen një shtrirje të admirueshme si veshje edhe në veri të krahinave gege duke marrë pa dyshim atributet e një veshje kombëtare gjithë shqiptare.

Shihni Mbretin Zog i veshur me fustanellë, tek pozon në një fotografi bashkë me të ëmën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *