Më shum

  NASA: Udhëtimi i radhës drejt Marsit ‘me helikopter’

  NASA ka testuar me sukses një helikopter që tani është gati të fluturojë drejt Marsit. Çdo pajisje që ka eksploruar Planetin e Kuq deri më tani e ka bërë këtë nga një distancë e madhe ose duke qëndruar në planet.

  Por inxhinierët tani shpresojnë se helikopteri fluturues do të jetë në gjendje të fluturojë mbi të, duke na ofruar një perspektivë të re mbi sipërfaqen e Marsit.

  Agjencia hapësinore ka vënë helikopterin prej 4lb (1.8 kg) në një dhomë vakumi në Laboratorin e Propozimit Jet në Pasadena të Kalifornisë, i cili ndërron azot, oksigjen dhe gazra të tjerë për dioksidin e karbonit për të imituar atmosferën e Planetit të Kuq, si dhe është i pajisur me një sistem shkarkimi të gravitetit.

  “Marrja e helikopterit tonë në një atmosferë shumë të hollë është vetëm një pjesë e sfidës”, tha Teddy Tzanetos, drejtues provash për helikopterin e Marsit.

  “Për të simuluar me të vërtetë fluturimin në Mars, duhet të marrim dy të tretat e gravitetit të Tokës, sepse graviteti i Marsit është shumë më i dobët”.

  NASA synon të lançojë helikopterin me Marsin në korrik të vitit 2020-të, përpara se të pritet të arrijë në planetin e kuq në shkurt 2021 dhe të kryejë fluturime disa muaj më vonë.

  “Herën tjetër që do fluturojmë, do të shkojmë në Mars”, tha MiMi Aung, menaxher i projektit për helikopterin e Marsit.

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here