Më shum

  Simbolika e “Tupanit”.

  Ilirët e quanin tupan, grekët tympan. Fjalë e lashtë autoktone. Def nuk i themi, se vjen nga turqishtja.

  Diellëza (sfastika) në qendër është e të njëjtit model si është gjetur në një shpellë pranë Gucisë, e vizatuar nga ilirët 8 shekuj para erës sonë. Me këtë sfastikë këtu kemi simbolizuar vitin me 4 ndalimet e diellit (2 solstice, 2 ekuinokse). Simbolet tjera janë si vijon:
  – sipër, simboli i Kryemotit, rrethi i njerëzve duke u sjellur me litarë në duar rreth shtregullës (maypole), shikuar nga sipër; gjithashtu kjo shenjë është kombinim i dy shenjave që ka afër: shenjës së pranverës dhe asaj të flakadanit; gjithashtu përngjan me flitë që piqen në këtë kremtë
  – e dyta djathtas, shenja e diellit, përndryshe këtu simbolizon kremtën e radhës, Flakadanin, solstici veror
  – sëpata dytehëshe, labrys, simbol i pushtetit të Zisit, simbolizon Mesverën, kremtën e Zisit drangua
  – simboli i pemës, e ngjashme me Y, simbolizon Vjeshtën, kohën kur pemët vilen
  – simboli i ujkut, për kremtën e Mesmotit, e cila i kushtohet Ujkanit
  – Diellëza, i kushtohet Buzmit
  – piktogrami i idhullit të Logetës, simbolizon Mesdimnin, kur kremtohet për Logetën
  – yllëza me tetë vija, piktogram i luleve, simbolizon pranverën.

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  1 COMMENT

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here