More

  ilir

  - Advertisement -

  Qyteti i humbur ilir, 2500 vjeçar!

  Arkeologët britanik pohojnë se kanë zbuluar një qytet 2500-vjeçar, të cilësuar nga ata si ‘qyteti i humbur’ në Greqi, që sipas tyre paraqet një...

  Thesari i fshehur i Ilirisë. Ja pasuria e mbretit Gent

  Historia e popullit tonë është e lavdishme që në gjenezën e saj. Dhe pa dyshim një prej emrave më të mëdhenj të kësaj lashtësie...

  Ilirët në sheshin e luftrave dhe mbretërive

  Ilirët gjithmonë kanë qenë shoqëri e diskutuar në kontekstin e luftrave dhe midis dy qytetërimeve, atij grek dhe romak. Në historinë e këtyre dy...

  Iliria në mbretërimin e Bardhylit, fakte e dilema

  Mbreti Bardhyl mbahet i pari i një dinastie mbretërish ilire në antikitet ose në periudhën helenisike. Kjo periudhë karakerizohet nga vërshimi i kulturës Helene,...

  Shqipëria e kohës së Cezarit…(Kur konsujt romakë jetonin dhe luftonin në Iliri)

  Nga : Luan Rama Mundoheshim të bënim një shaka që ata ta gjenin, duke u thënë se ishte në brigjet e detit Adriatik. Pastaj duke...

  Qyteti i lashtë ILIR në Kretë dhe monedha e saj shkruar në shqip ELYRION

  * Έλυρος” Quajtur një vend i lashtë në gjuhën para-greke në Kretë (sot Greqi) i pa shpjegueshëm në gjuhën greke dhe i lënë ashtu...

  Diokleciani, ushtari ilir që u bë një nga Perandorët më të mëdhenj të Romës

  Më 1 maj të vitit 305 Diokleciani (nga fisi ilir i Diokles) dhe Maksimiliani (dhe ky po ilir) tërhiqen nga postet e perandorit romak,...

  Swastika, Kryqi i Thyer, nga simbol i mirësisë dhe shëndetit në logo e horrorit të Rajhut të Tretë

  Swastika si simbol i prosperitetit dhe fat të mirë është shpërndarë gjerësisht në të gjithë botën e lashtë dhe moderne. Por ajo që ka...

  Simbolika e “Tupanit”.

  Ilirët e quanin tupan, grekët tympan. Fjalë e lashtë autoktone. Def nuk i themi, se vjen nga turqishtja.

  “Deltari Ilir – Pjesë e trashëgimisë kulturore shqiptare”

  Qeni autokton i këtyre viseve Deltari Ilir (Qeni i dhenve) është racë autoktone që mendohet se ka prejardhje nga qeni i fisit Molos.
  - Advertisement -

  Must Read

  - Advertisement -