Tag: Anijet ilire

 • Thesari i fshehur i Ilirisë. Ja pasuria e mbretit Gent

  Thesari i fshehur i Ilirisë. Ja pasuria e mbretit Gent

  Historia e popullit tonë është e lavdishme që në gjenezën e saj. Dhe pa dyshim një prej emrave më të mëdhenj të kësaj lashtësie është dhe mbreti Gent. Ai do të vinte në fuqi në vitin 181 pes dhe që sa mori frenat e mbretit në dorë ai do krijonte kontradikta me perandorinë romake, e…

 • Ilirët në sheshin e luftrave dhe mbretërive

  Ilirët në sheshin e luftrave dhe mbretërive

  Ilirët gjithmonë kanë qenë shoqëri e diskutuar në kontekstin e luftrave dhe midis dy qytetërimeve, atij grek dhe romak. Në historinë e këtyre dy qytetërimeve, për vetë faktin se kishin dhe gjuhë të shkruar kurse Iliria jo, shikojmë se del dhe historia e fiseve dhe mbretërive Ilire. Studiuesi Franklin W. Waibank në kumtesën e tij…

 • Anijet Pellasgo/Liburne/Ilire

  Anijet Pellasgo/Liburne/Ilire

  Shkruan: Shqipe HOXHA Liburnia/ Li/Burrnia Madheshtore.Liburnet ne antikitet ishin ndërtuesit madheshtor te anijeve, të modelit me te sotisfikuar te ndërtimit të anijeve në botë -SHH Gandeia (Gajeta) është lloji më i hershëm i anijes pellasgo-ilire në detin Adriatik, që ka mbetur në përdorim të vazhdueshëm për katër mijëvjeçarët e plote. Anija është përdorur per peshkim…