Categories
Histori Të gjitha

Thesari i fshehur i Ilirisë. Ja pasuria e mbretit Gent

Historia e popullit tonë është e lavdishme që në gjenezën e saj. Dhe pa dyshim një prej emrave më të mëdhenj të kësaj lashtësie është dhe mbreti Gent. Ai do të vinte në fuqi në vitin 181 pes dhe që sa mori frenat e mbretit në dorë ai do krijonte kontradikta me perandorinë romake, e […]

Categories
Histori Të gjitha

Ilirët në sheshin e luftrave dhe mbretërive

Ilirët gjithmonë kanë qenë shoqëri e diskutuar në kontekstin e luftrave dhe midis dy qytetërimeve, atij grek dhe romak. Në historinë e këtyre dy qytetërimeve, për vetë faktin se kishin dhe gjuhë të shkruar kurse Iliria jo, shikojmë se del dhe historia e fiseve dhe mbretërive Ilire. Studiuesi Franklin W. Waibank në kumtesën e tij […]

Categories
Histori Të gjitha

Fisi ILIR/Liburne Lopsi

Shkruan: Shqipe HOXHA Lopsi është emri i një fisi Luburn te cilet banonin ne malet përgjatë bregdetit lindor të Adriatikut para dhe gjatë Perandorisë Romake, specifikisht Velebit i sotem. Fisi është përmendur nga Plini Plaku në Historine natyrale dhe është huazuar emri i saj në një nga qytetet romake në bregdet, Lopsica (sotme Sveti Juraj […]