Fisi ILIR/Liburne Lopsi

Shkruan: Shqipe HOXHA

Lopsi është emri i një fisi Luburn te cilet banonin ne malet përgjatë bregdetit lindor të Adriatikut para dhe gjatë Perandorisë Romake, specifikisht Velebit i sotem. Fisi është përmendur nga Plini Plaku në Historine natyrale dhe është huazuar emri i saj në një nga qytetet romake në bregdet, Lopsica (sotme Sveti Juraj në Kroaci). Emri ka mbijetuar si një emër vendi, si dhe mbiemer i familjes Lopac.

Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992,ISBN 0-631-19807-5,page 9516508500_409982632671963_4133793635073384310_n

The Cambridge Ancient History by Alan K. Bowman,ISBN 0521264308,page 575

Mošćenice është nje qytet, ne fushën verilindore te Istrias ku kane jetuar Liburnet një nga fiset e Ilirisë.

By SHQIP

Founder and CEO në shqip.info / Ideues dhe krijues për shqip.info! Më moton : Shqipëria do të jetë më pranë jush gjithmonë!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *