Troja, lindi Romën apo Orikumin?

Orikumi jo vetëm det, por edhe histori Pjesa jug-perëndimore e vendit njihet jo vetëm për plazhet e bukura dhe ujin e kristaltë, por edhe për historinë e pasurinë e saj që në antikitetin e hershëm. Një nga vendet më të rëndësishëm dhe që ka pasur një rol strategjik gjatë gjithë kohës është pikërisht qyteti i… Continue reading Troja, lindi Romën apo Orikumin?

Diokleciani, ushtari ilir që u bë një nga Perandorët më të mëdhenj të Romës

Më 1 maj të vitit 305 Diokleciani (nga fisi ilir i Diokles) dhe Maksimiliani (dhe ky po ilir) tërhiqen nga postet e perandorit romak, duke ia lënë perandorinë Konstantius Chlorus – babai i Konstandinit të Madh dhe themelues i dinastisë Konstantiniane. Diokleciani lindi në Salona të Dalmacisë ilire më 22 dhjetor 245. Vdiq po aty… Continue reading Diokleciani, ushtari ilir që u bë një nga Perandorët më të mëdhenj të Romës