Categories
Jetë Turizmi

Thethi, mrekullia e alpeve Shqiptare me bukuri të “pashfrytëzuara”

Thethi, mrekullia e alpeve shqiptare me bukuri të “pashfrytëzuara”…
Thethi është një fshat në njësinë administrative Shalë në rrethin e Shkodrës në Shqipëri.

Thethi pamje

Fshati ndodhet më në veri të luginës së Shalës, në mes të Alpeve me një bukuri të rallë, në Veri të Shqipërisë. Shtatëdhjetë kilometra nga qyteti i Shkodrës, i mbrojtur nga tre malet Radohima, Sheniku, Papluku, me lartësi mbi 2500m mbi nivelin e detit, shtrihet lugina e lartë e Thethit, një nga zonat më të veçanta të këtyre Alpeve, 750 deri 950 metra mbi nivelin e detit, me një sipërfaqe prej 2630 hektarësh.

Thethi pamje

Bukuritë e papërsëritshme të këtij fshati malor në zemër të Alpeve shqiptare, e bëjnë Thethin që të zërë një vend të rëndësishëm në natyrën dhe turizmin Shqiptar.

Duke u nisur nga veçoritë e tij dhe nga vendndodhja pranë kufirit, Parku Kombëtar i Thethit është propozuar që të jetë pjesë e një parku ndërballkanik të quajtur Parku i Paqes, ku të përfshihen territore edhe nga Kosova dhe Mali i Zi.

Shumica e turistëve vërshojnë në verë aty shkruan shqip.info , por banorët e zonës thonë se periudha më e bukur për t’a vizituar është maji- qershori, që atje përkon me ardhjen e pranverës.
Në këtë periudhë fushat e fshatit janë të mbushura me lule ose 2-javëshi i fundit i shtatorit, ku ka nisur vjeshta dhe pylli me ahe merr ngjyrat më të bukura, e gjelbër, e kuqe, e nuancat e së verdhës.

Nëse do të shijosh natyrën me të vërtetë shkruan shqip.info , shko në ditë jave kur s’ka shumë popullim, merr bukë me vete dhe bëje një piknik ose pranë ujëvarës ose tek syri i kaltër. Atje gjenden bujtinat të cilat ofrojnë gatime tradicionale të vendit si dhe “kulla e ngujimit”.

Mund të organizohen aktivitete të shumta në natyrë, si: ngjitjet malore, sportet dimërore në shpatet me borë, biçikleta malore, ski etj.
Me gjithë këto të mira, përse nguroni të vizitoni këto vende, pamjet e të cilave do ju mbeten gjatë në mendje?/Shqip.info

Kisha e Thethit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *