Categories
Histori Të gjitha

Trashigimia mijëvjeçare shihet vetëm tek Shqiptarët

Rilindasit pavarsisht se trevat shqiptare ishin prej peseqind vjetesh te pushtuara nga okupatoret osman, pavarisht mjerimit, analfabetizmit dhe prapambetjes qe sundonte ne vend, pavarsisht se ishim vendi me i panjohur ne Europe dhe ne Bote, ne shkrimet, studimet dhe fjalet e tyre, kane pohuar bindshem per origjinen pellazge dhe vleren e gjuhes « me te lashte »shqipe te popullit tone.

Shkruan: Fahri XHARRA

Rilindasit pavarsisht se trevat shqiptare ishin prej peseqind vjetesh te pushtuara nga okupatoret osman, pavarisht mjerimit, analfabetizmit dhe prapambetjes qe sundonte ne vend, pavarsisht se ishim vendi me i panjohur ne Europe dhe ne Bote, ne shkrimet, studimet dhe fjalet e tyre, kane pohuar bindshem per origjinen pellazge dhe vleren e gjuhes « me te lashte »shqipe te popullit tone.

Ata ishin krenare per historine e lavdishme te te pareve dhe te ndergjegjshem per rolin e rendesishem qe kishte luajtur populli shqiptar ne historine dhe kulturen ballkanike, ate europiane e me gjere.

Ne librin « Mikenet = Pellazget » qe meriton te quhet “Enciklopedija e popullsive te lashta Ballkano-Egjease e me gjere”, krahas popullsise se mirfillt pellazge si Thrako-Iliret, Frigjanet, Etrusket, Filistinet, etj. autori trajton edhe popuj te te njejtit trung si Iberet, Hititet, Kelete, Galet, Gjermanet .

Pra, “ historikisht një nga vleresimet kryesore për shqiptarët, të bera nga te huajt, ka qenë qëndrimi i tyre i pavarur, besimi dhe këmbëngulja për të mbrojtur « të vërtetën e tyre ».-shkruan Fatbardha Demi një studim të saj Në vazhden e kësaj bindjeje të saj u angazhova të gjej diçka me vlerë të shkruar nga të huajt, dhe ia arrita.

Rastësisht e gjeta këte informatë:  “Did you even go through the imgur link with the full Album? You have face paint patterns that are 3300 years old in Albanian wedding rituals?” Is that old?” Një  burim, mrekullisht i rregulluar mirë dhe një spjegim sinçerisht is shkruar  që e plotësonte thënjës së Zonjes Fatbardha Demi :” “ historikisht një nga vleresimet kryesore për shqiptarët, të bera nga te huajt, ka qenë qëndrimi i tyre i pavarur, besimi dhe këmbëngulja për të mbrojtur « të vërtetën e tyre ». Por, edhe ky burim me fakte  e mbronte të vërtetën tonë historike.

Ne 1800 , Universiteti i Kopenhagenit shpalli konkurs për të zëvëndësuar mitologjinë greko-romake me atë gjermane ose kelte (14) Intelektualëve ju kërkua, që ajo të rizbulonin nga “goja e popullit”. Për çudi “Lashtësia Greko-Romake” u quajt “djepi” i qytetrimit europian të shk 18-19 dhe hyjnizohet deri në atë shkallë, sa mbreti bavarez Ludovik, në Mynih ndërton kopjet e monumenteve të Antikitetit të Athinës, duke përfshirë edhe Panteonin e famshem. Skema e “popujve Arian”,  mohoi faktet historike, të qënies së një “Europe Pellazgjike” të Lashtësisë.

“Këtu, tretet Historia dhjetra-mije vjeçare e “Europës Pellazgjike” dhe ndërtohet Historia e Lashtësisë dymijë vjeçare e Europës Indo-Europiane, që studiohet sot. Kjo histori ,në tekstet mësimore, fillon me pushtimin e Kontinentit nga fiset “indo-europiane”nga Azia e Largët. Ne studimin e tij “Gjuhesia Ballkanike”  Pr. Shaban Demiraj pohon se :“Të dhënat arkeologjike dhe historike dëshmojnë se Gadishulli Ballkanik ka qenë i banuar nga popuj të ndryshëm edhe para ardhjes së fiseve i.e. (=indoevropiane), që e kanë “indoevropianizuar” atë prej kohësh të hershme “ shkruan Fatbardha Demi

Ne, shqiptarët a kemi kërkuar ndonjë herë që nga goja e intelektualëve të vërtëtë jo zëvendësoshet mitologjia greko romake, por të shkruhet e vërteta e kësaj mitologjie ? Jo ! Bile, bile jemi sjellur edhe me ironi ndaj artyre që kanë tentuar të bëjnë diçka .

Cila është ajo e verteta e jonë ?
Shembull :”Nga shqyrtimi i fakteve Arif Mati ju drejtohet studiuesve te lashtesise: “A nuk është lajthitje të këmbngulish të emërtosh pa prova të prekshme, sikur të jetë “greke” gjithshka që në të vërtetë nuk ka qënë e tillë? Fraza “përpara mbritjes së grekëve”, e përmëndur nga autorët antike, (Hekate i Miletit dhe Herodoti etj)…do të jetë shpërfillur nga autorë të shumtë moderne” “Nëse ne kerkojmë në legjendat e lashta, mitet historike apo shkrimet më të lashta greke, nuk do të gjejmë asnjë gjurmë të emrit grek, apo Graikos, Helenëve apo Dorianëve!” Arësyet e mohimit të “Europës Pellazgjike” janë të shumta : E para- për faktin e thjeshtë se gjatë Rilindjes(shk 18-19), “lashtësia greko-romake ishte burimi i vetëm i kulturave bashkohore” dhe shkencat gjuhësore dhe arkeologjike, ishin në hapat e tyre fillestare.”

Unë e ndaj në mos dëshirë të pranimit të së vërtetës historike.

Arif Mati në “Mikenët = Pellazgët: Greqia ose zgjidhja e një enigme” e spjegon shumë mirë që:
– Greqia, në lashtësi quhej Pellazgji ;- Pellazgët ishin “barbarë” që nuk flisnin greqisht, pra ishin jo grekë, me ta nuk kishin lidhje etnike dhe gjuhësore. Pellazgët nuk ishin stërgjyshërit e grekëve ;- Pellazgët u dhanë Helenëve një pjesë të madhe të kulturës së tyre, institucioneve, besimin fetar, dhe një fond gjuhësor (siç dëshmon Herodoti) nëpërmjet Jonianëve që ishin Pellazgë përpara se të bëheshin ata helenë ;- Grekët e lashtë nuk e njihnin “qytetërimin Miken” ;- Homeri i përcaktonte Pellazgët dhe gjuhën e tyre të shenjtë dhe gjuha greke nuk është folur përpara shk. 6 p.k dhe prandaj nuk ka patur asnjë “qytetërim Miken” ;- Linearin B, Ventris dhe Chadwick në mënyrë mekanike e emërtuan “mikenë” dhe gjuhën si “greqishtja e lashtë” ;- Pellazgët padrejtësisht janë trajtuar nga historia moderne si një popull i zhdukur pa lënë gjurmë. Në të kundërt të gjithë autorët antik i kanë trajtuar si populli më i lashtë në vendin që më vonë u bë Greqi dhe banorë të vetëm para-grek ;- Qytetërimi i emërtuar Miken, nuk ka ekzistuar kurrë me këtë emërtim. Qytetërimi i vetëm që ka egzistuar para ardhjes së grekëve qe ai i Pellazgëve.( https://www.darsiani.com/krahina-e-matit/aref-mathieu/ )

Të dalim tani në foton kryesore të shkrimit të sotëm ( https://i.imgur.com/JkKBy9h.jpg ) i cili eka një spjegim bukur të drejt, përve♪ që autori nuk e përmendë “Pellazgun” në vend të “ Mikenit”: 1. Gruaja pellazge, viti 1300 BC.; 2 Gruaja shqiptare në ditën e martesë, Kosovë1953; 3.Gruaja gorane , me traditëne saj të zbukurimit në prag të martesës Kosovë2017 ; 4.Gruaja bulgare, Bulgaria 2011; 5. Gruaj Kalashe ( stermbesat e Aleksandrit të Madh. Pakistan 2017/.

E shihni pra një bartje të trashëgimisë pellazge që nga artifakti i vitit 1300 BC, në shqiptaren e Prishtines dhe tutje tek goranët ( garanët janë shqiptar). gruaja bullgare normalisht që atë përgatitje nusëroee e ka gjetur aty  në Thraki ( nga thrakaset ) dhe së fundi Kalashet e Qafirstanit.
Jemi në rregull ?

( E falëndroj hulumtuesin Sami Pireva për ndihmen e dhënë )

Fahri Xharra, 13.12.18
Gjakovë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *