Më shum

  Etimologji për fjalën SHELG

  SHELG,~U. Fjalë e mbarë gjuhës shqipe që shenjon një dru ose shkurre që rritet në vende me lagështi dhe me degë që varen të lëshuara poshtë. 
  Etimologjia e fjalës duket se vjen nga fakti se është shkurre që rritet me degë të lëshuara teposht dhe jo si pemët e tjera ku degët janë të drejtuara për lart. Ndaj shumësi SHELGJE jep SHELGJ = SH’L’GJ = SHLO’GJë = SH’L’GJ = L’SH’GJ = LSHo’GJë = lëshon gjënë = lëshon poshtë gjërat (degët). Pra fjala emërton sipas karakteristikës dalluese që shfaq kjo shkurre apo pemë e cila SHLO GJ(ënë) = SHLGJ = SHELGJ => SHELG. 
  Të këtij mendimi nuk janë të gjithë “etimologët” zyrtarë që nga Meyer (EW 401), Pedersen (KZ33, 1897, 537), . . . e deri te Çabeji (SF 2, 1974, 33) e Topalli (FEGS 1376) të cilët pasojnë njëri tjetrin duke përcjellë pa asnjë motivim mendimin e Miklosich (AF II 57) se fjala e shqipes [shelg] vjen nga latinishtja salix, salicem. 
  Vërejmë se italishja e sotme për shelg të shqipes ka [sàlice] dhe te Zanichelli (“il nuovo etimologico” f.1429) gjejmë të shkruhet: “Vc, dotta, lat. sālice(m), d’orig. indoeur” dhe nuk mund të japë asnjë motivim etimologjik. Përkundër, shqipja e sotme bind me motivimin e saj etimologjik se SHELGJ është një pemë a shkurre që i lëshon poshtë gjërat (degët) e saj dhe SHELG = SHËLGJ = (SHËL)’GJ = (LËSH) GJë = LËSH(on) GJ(ënë) = SHLO GJË = SHe Lo GJë = SHE’L’GJ = SHELG. 
  Përfundimisht, fjala i kthehet bindshëm fondit leksikor autentik të shqipes. Vetëm një motivim etimologjik më i argumentuar se ky që jep shqipja mund ta vërë në diskutim prejardhjen e kësaj fjale, por kjo duket e pamundur.

  Nga : Agron Dalipaj

  Latest news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Related news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here