More

  Folklori dhe etnografia, larmi e qytetit te Librazhdi

  Një tjetër karakteristikë i qytetit të vogël të Librazhdit është edhe trashëgimia e pasur kulturore qe njihet në të gjithë rajonin për pasurinë e etnografisë dhe folklorit të tij. Veshjet tradicionale janë shoqëruese të larmisë së festimeve dhe aktiviteteve kulturore rajonale.

  Librazhdin mund ta ndajme ne tre rrethina kostumologjike: 1. Cermenika qe perfshin gjithe anen veri ore te rrethit, me kufi me jugor fshatrat: Librazhd-Katund Mirakei 2. Pellgu i Shkumbinit, me kufi me jugor fshatrat: Avec, Fanje, Farret e Sopoti 3. Fusha e Domosdoves,qe mbledh fshatrat kodrinore rreth saj dhe ata te skajit me jugor ethit: Stravaj e Stranik.

  Ne tere Librazhdin deri pas lutfes se Dyte Boterore, si veshje e siperrne, kane zoteruar pjeset prej leshi, me pelhure te bere ne avlemend, te prera e te qepura nga grate ne shtepi. Veshjet e brendshme jane bere nga pelhure e punuar ne shtepi prej kerpi, liri e nga fundi i shek.xlx e nga fillimi i shek.XX e ketej prej pambuku.Po materiaIi, shpesh here, sidomos nga fundi i shek.xIX e ketej, eshte blere ne treg e punuar ne shtepi .

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu