Categories
Histori Të gjitha

Harta e Shqipëris natyrale para dy shekujve ku tregon zonat e banuara nga Shqiptarët

Kjo hartë e para dy shekujve tregon se sa e madhe ka qenë Shqipëria dhe sa është zvogëluar tani trungu jonë kombëtar.Fotoja është publikuar në Facebook nga studiuesi Artan Shkreli.Më poshtë shkrimi i plotë shpjegues i Shkrelit për foton.

“Pjese nga harta etnografike e vitit 1861, para Kongresit te Berlinit, realizuar nga frengu Lejean (mos harrohet se francezet kishin aksesin me te madh ne territoret e Perandorine Osmane ate kohe, e per rrjedhoje kishin mundesi te mira per studimin etnografik te popujve dhe etnive qe e popullonin ate).

Do ishte kurioze, per efekt krahasimi, realizimi i nje harte te tille sot pas nje shekulli e gjysem, per te pare se si ka ndryshuar demografia me shfaqjen dhe konsolidimin e shteteve moderne ballkanike.

Me perjashtim te njollave sllave (gjelber) dhe vllehe (blu) Lejlan shenon me 1861 si SKIPETARES pjesen tjeter (verdhe).”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *