More

  Kapuletët – Kalorësit me famë të Albanisë

  Shkruan: Shqipe HOXHA

  Jo me pak te njohur se kuajt e Shqiperise ishin kaloresit qe perdornin keta kuaj. Kaloresia antike e Epirot-Shqiptareve njihet ne latinisht is “Kapeletet”, duke rujetur ne mijevjecare, plisin mbi koken e tyre, emblemen e Disokureve.

  Nuk besoj se gjendet njeri ne glob qe nuk ka lexuar, pare ne film ose degjuar ne opera tragjedine e Shekspirit “Romeo dhe Zhulieta”.

  Ne kete tragjedi Shekspiri flet per urrejtjen radikale te familjes se Kapuleteve te Zhulietes ndaj Montageve te Romeos. Kjo nuk eshte nje urrejtje e thjeshte, por marka e gjakut te derdhur pe rte mbrojtur trojet nga djegja, shkaterrimi dhe perdhosja.

  Pak vete e dine rolin kolosal te kaloresise Shqiptare dhe faktin qe Kapuletet mbanin mbi supe peshen e Perandorise aka romane.

  Duke e shikuar nga afer ‘Kapelet’ te bie ne sy transformimi gjuhesosr shekspirian ne ‘Kapulet’ dhe ai Serb nga Kapelet~ Kopilit ne ~Kopiliq.

  Ushtari i shpures se Lazarit (nje person historik i diskutueshem) i cili vret Muratin eshte mbiquajtur here Ilir, here Triballian e here Servian.

  Ne librin e Lukarit qe eshte autori me i vjeter me origjine sllave nga raguza dhe qe sipas krahasime qe kam bere duhet te jete doktorruar thellesisht para botimeve,emri i ketij ‘ushtari te panjohur’ perbehet nga dy epitete, ‘Servian Triballi’, qe duan te thone ‘Serbi Bullgar’.

  Asnje nga epitetet nuk eshte mbiemri i tij, gje qe deshmon per mungesen reale te fakteve ne historine e kthyer ne ‘fakt’ te fqinjeve.

  Nuk na duket e pamundur qe edhe emri i Koplikut ne Malesi te Madhe te kete te beje me Kepeletet, bartesit e plisit te bardhe dhe Julieten e Kapuleteve Albane.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here