More

  Në Ulpiana, kryqëzoheshin rrugët e dardanisë

  Shkruan : Shqipe HOXHA

  Në afërsi të Ulpianës, në Fushën e Çerkezit është zbuluar kodërvarri i një princeshe dardane e cila ishte varrosur së bashku me stoli të pasura nga ari dhe argjendi.

  Varri i takon shek. III. Në Ulpianë është zbuluar edhe varri i një princeshe gote e filleve të shek. VI, e cila gjykuar sipas stolive të traditave ilire të epokës së hekurit kishte lidhur kurorë me një princ dardan.

  Emrat ilir në stelat dardane, kulti i kalorësit dardan dhe ritet e varrimeve, dëshmojnë që popullata dardane kishte ndikim të madh në rritjen dhe zhvillimin e qytetit.

  Ilirja Varranilla, sipas një mbishkrimi në tabula ansata ishte ktitore e një objekti publik.

  Në Ulpiana gjithashtu,kryqëzoheshin rrugët e dardanisë.

  Latest news

  Related news

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here