Më shum

  San MARINO/ MARINI, gurthyesi i fisit Ilir Dalmatë themeloi atë që tani është qyteti dhe shteti i San Marinos!

  Shkruan: Shqipe HOXHA

  Lindur ne Shekulli i 5-të ne Albe, Dalmacia

  Born 5th century Albe, Dalmatia

  Popullsia e saj mesjetare e folur dalmate përdorte Arbe, Arbia, Arbiana, Arbitana dhe më shpesh Arbum në dokumentet e shkruara në gjuhën latine.

  Ishulli i parë dëgjohet nga Ilirët në vitin 360 pes. Ishte pjesë e Liburnisë dhe pastaj pjesë e Perandorisë Romake

  Saint Marini u largua nga ishulli Arba në Kroacinë e sotme me mikun e tij të gjallë Leo dhe shkoi në qytetin e Riminit si një gur thyes gëlqeror. Pas persekutimit të Dioklecianit pas predikimeve të tij të krishtera, ai iku në Monte Titano aty pranë, ku ndërtoi një kishë të vogël dhe kështu themeloi atë që tani është qyteti dhe shteti i San Marinos. Data zyrtare e themelimit të asaj që tani njihet si Republika është 3 shtatori 301.

  I akuzuar gabimisht nga një grua e çmendur e Riminit për të qenë bashkëshorti i saj u largua, iku në një shpellë në Monte Titano dhe jetoi atje si një vetmitar. Vendi i vogël i San Marino është emëruar për të.


  Illustration of Saint Marinus, the founder of the Republic of San Marino, and prominent cultural figure
  The fortress of Guaita on Mount Titano.
  San Marino Cathedral
  A painting in the Museo di Stato di San Marino by Pompeo Batoni.

  Latest news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Related news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here