More

  Tutin, Qyteti i emëruar pas emrit të mbretëreshës Teutë

  Shkruan: Shqipe HOXHA

  Sipas traditës së emrit të sotëm:

  Tutin e fiton emrin në vitin 1396.Thuhet se dikur Mbretëresha Teutë gjatë rrugtimit të sajë do ndalonte në një kodër sipër qytetit prej nga edhe mori emrin qyteti i Teutës.

  Dokumenti i parë i shkruar në lidhje me Tutin daton nga 28 mars 1396, si përgjigje me shkrim princit Dubrovnikas nga Gluhovic.

  Prvi pisani dokument o Tutinu datira od 28. marta 1396. godine, kao pisani odgovor dubrovačkog kneza kadiji iz Gluhovice.

  Tutin si një nga komunat e Sanxhakut, të vendosura në territorin e Serbisë jugperëndimore dhe kufijve me territoret e shtatë komunave tjera të Novi Pazarit, Sjenica, Zubin Potok dhe në lindje të Serbisë me Rozhajë, Berane dhe Bijelo Polje në Mal të Zi.

  Dëshmia më e vjetër e zgjidhjes së këtij territori vijen nga Delimeđe se 3000 vjet më parë, në këtë zonë kanë jetuar dardanët.

  Pas sulmeve të fiseve të ndryshme, dardanet u tërhoqën, u dëbuan, në luginën e lumit Rashkë, ku ata zhvilluan kulturën e tyre të veçantë, të angazhuar në blegtori dhe luftuan me maqedonasit dhe romakët.

  Shkruan: Shqipe HOXHA

  Sipas traditës së emrit të sotëm

  Tutin e fiton emrin në vitin 1396.Thuhet se dikur Mbretëresha Teutë gjatë rrugtimit të sajë do ndalonte në një kodër sipër qytetit prej nga edhe mori emrin qyteti i Teutës.

  Dokumenti i parë i shkruar në lidhje me Tutin daton nga 28 mars 1396, si përgjigje me shkrim princit Dubrovnikas nga Gluhovic.

  Prvi pisani dokument o Tutinu datira od 28. marta 1396. godine, kao pisani odgovor dubrovačkog kneza kadiji iz Gluhovice.

  Tutin si një nga komunat e Sanxhakut, të vendosura në territorin e Serbisë jugperëndimore dhe kufijve me territoret e shtatë komunave tjera të Novi Pazarit, Sjenica, Zubin Potok dhe në lindje të Serbisë me Rozhajë, Berane dhe Bijelo Polje në Mal të Zi.

  Dëshmia më e vjetër e zgjidhjes së këtij territori vijen nga Delimeđe se 3000 vjet më parë, në këtë zonë kanë jetuar dardanët.

  Pas sulmeve të fiseve të ndryshme, dardanet u tërhoqën, u dëbuan, në luginën e lumit Rashkë, ku ata zhvilluan kulturën e tyre të veçantë, të angazhuar në blegtori dhe luftuan me maqedonasit dhe romakët.

  Mali /Planina Mokra Gora

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here