More

  “Vallja e yjeve” – Lasgush Poradeci.

  “Vallja e yjeve”  – Lasgush Poradeci. Letersia Shqiptare.

  Yjte – e ndezur si fengjill
  Qe vertiten pale – pale,
  prej mosgjese zune fill
  Plot me jete- e mall te vale.

  Zume fill me dashuri
  Qe kur bota zu te ngjizet,
  Pa sikush per shok te tij
  Pervelohet edhe ndizet.

  Ndizet cas edhe per cas,
  E sikur s’ka te shuar,
  Pa pushtim i vete pas
  Me nje sulm te llaftaruar.

  E sikur nuk u mund
  Yllin ylli qe ta kape,
  Rrotull qiejve pa fund
  Vene – e vine – e vene prape …

  Do te vene ne fluturim
  Kudo jane – e kudo s’jane,
  Neper qiell qe s’ka mbarim,
  As fillim,as fund, as ane.

  Kur mi te,kur nene te,
  Kur me hire – e kur pa hire,
  Do percajne gjithnje
  Hapesire … shkretetire …

  Ata ikin varg – e – varg
  Me nje etje te pashuar
  Sesa felle – e sesa larg
  Shoq me shoq u pat larguar !

  Kush j-u fali – aq deshirim
  Dh’aqe zjarr e aqe flake,
  Dhe’i gatoj me aq durim
  Yjte- e lume e varfanjake ?

  Se do nje , si per cudi,
  Kur prej syresh rreth te ftohet,
  E si ik… si gjithe ik …
  E pushton me zjarr te vete:

  Sa me pak e shembellen:
  Aq me shume – e ndjek deshira …
  Pa nga malli qe s’e gjen,
  Dridhet gjithe hapesira.

  …Kur po ja ! se qe pertej
  Ndizen ererat nga pake:
  Ylli – i zhdukur neper qiej
  Vteviu e mori flake:

  J-a pat shtene me nje cas,
  Mun ne mes ne krahasuar,
  Shoq-i vet q’i sillej pas
  Me nje sulm te llaftaruar;

  Q’e kish flaken mun ne gji,
  Q’e zhuritte dashuria,
  Q’e shkelqente me zili
  Rrotull rrezeve te tija.

  Yll i mjere e yll i lum !
  Yll i lum e yll i mjere !
  Sapo drita t’u pergjum,
  Sheh nje shoq neper sketere ;

  Ay vin … e gjithe vin …
  Gjith me prane …e gjith me prane …
  Sesa ndrin e vetetin !…
  Sesa ndjen nje gaz pa ane ! …

  Sesi ndritesh perseri !
  Sesi ndizesh persepari !
  Sesi ndjek me dashuri
  posi yll margaritari !…

  Dashuri ! Heu ! mall i ri !
  Dashuri ! keng’ e durimit !
  Ti liri ! Ti roberi !
  Ti valim i shkrepetimit !

  Yjte – e ndezur aq larg.
  Lozin vallen e deshires
  Duke ngritur varg – e – varg
  Neper terr te hapesires.

  Kjo poezi është klasifikuar te lirikat e dashurisë së Lasgushit, por ka një nëntekst të fuqishëm filozofik. Vetë titulli është një metaforë emërore.

  Lasgushi i këndon dashurisë si fuqi tokësore dhe qiellore. Yjet janë bartës të energjisë së dashurisë. Lasgushi përqendrohet te ideja e mistershme e krijimit të botës. Pa shkak u krijua bota, pa shkak lindi dashuria.

  Me anë të pyetjeve retorike që përdor, ai e forcon edhe më shumë idenë e misterit. Dashuria paraqitet jo si emocion, por si fuqi themelore e jetës.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu