Lulja që identifikon gruan shqiptare dhe mikëpritjen malësore

Zambaku është lulja e cila te ne është shumë e njohur me të cilën identifikohemi të gjithë shqiptarët, për të cilën janë kënduar edhe këng. Mirëpo, ndoshta dikush mund të mos e dijë se këto lulëzojnë në Bjeshkët e Nemuna dhe lidhet me heroizmin apo bukurinë e gruas shqiptare, shkruan KultPlus.

Ndërsa përmes një statusi në rrjetin social Facebook, gazetari Ilir Seci na përcjellë një mesazhë të bukur përmes imazheve të zambakeve të fotografuara së fundi:

“Ani hajde dalim njiherë në Tropojë
Era bahet zog lulja bahet mollë
Ku çel zambaku o i kuq si gjaku…”
– thotë kanga e Malsisë se Gjakoves, kange që evokon zambaket e rralle të Bjeshkëve të Nêmuna – zambaket e rrallë që edhe emnin e kanë shqip “Lilium albanicum”, (Albanian Lily), shqip “Zambaku Shqiptar” – lulja që asht ba simbol i eko-sistemit shqiptar, lulja endemike e Bjeshkëve tona, lulja që falë botanisteve austriake mberriti me pushtue kopshtet botanike anembane planetit…
– Zambaku Shqiptar i Alpeve lulja që ka buzëqeshjen e gjane sa vetë mikpritja malësore, lulja që asht nji gosti për sytë e çdo bjeshkatari që ka fatin me e adhurue…
(Këto foto jane marrë në Bjeshket e Malsise se Gjakoves, bash pardje (24 qershor) ngaBledar Jubani.)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *