Categories
Shkencë

NASA merr mesazh me rreze lazer nga 16 milionë km larg

Një eksperiment inovativ në bordin e misionit Psyche të NASA-s sapo mori arritjen e tij të parë të rëndësishme duke kryer me sukses demonstrimin më të largët të komunikimit me lazer. Demoja e teknologjisë një ditë mund të ndihmojë misionet e NASA-s të hetojnë më thellë në hapësirë dhe të zbulojnë më shumë të dhëna rreth origjinës së universit.

I nisur në mes të tetorit, Psyche është aktualisht në rrugë për të kapur shikimin e parë të njerëzimit të një asteroidi metalik midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit. Anija kozmike do të kalojë gjashtë vitet e ardhshme duke udhëtuar rreth 3.6 miliardë kilometra për të arritur pjesën e jashtme të brezit kryesor të asteroidëve.

Së bashku me udhëtimin është demonstrimi i teknologjisë Deep Space Optical Communications, ose DSOC, i cili po kryen një mision të vetin gjatë dy viteve të para të udhëtimit.
Demoja e teknologjisë u krijua për të qenë eksperimenti më i largët i agjencisë amerikane të hapësirës për komunikimet lazer me gjerësi të lartë bande, duke testuar dërgimin dhe marrjen e të dhënave drejt dhe nga Toka duke përdorur një lazer të padukshëm infra të kuqe. Lazeri mund të dërgojë të dhëna me 10 deri në 100 herë shpejtësinë e sistemeve tradicionale të valëve të radios që përdor NASA në misione të tjera. Nëse do të jetë plotësisht i suksesshëm gjatë dy viteve të ardhshme, ky eksperiment mund të jetë baza e ardhshme e teknologjisë që përdoret për të komunikuar me njerëzit që eksplorojnë Marsin.

Dhe DSOC së fundmi arriti atë që inxhinierët e quajtën “drita e parë”, arritjen e dërgimit dhe marrjes me sukses të të dhënave të saj të para.

Eksperimenti rrezatoi një lazer të koduar me të dhëna nga larg përtej Hënës për herë të parë. Të dhënat e testit u dërguan nga afro16 milionë kilometra larg dhe arritën në teleskopin Hale në Observatorin Palomar të Institutit të Teknologjisë në Kaliforni në Pasadena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *