Tag: Alfabeti Shqiptar

 • Kush e botoi abetaren në dy dialektet e shqipes?

  Një prej figurave kryesore të lëvizjes sonë atdhetare dhe asaj demokratike, është Luigj Gurakuqi. I përkushtuar tërësisht ndaj çështjes së atdheut, veprimtaria e tij lidhet me ngjarjet më të rëndësishme të kohës. Lindi në Shkodër më 1879. Mësimet e para dhe një pjesë të shkollës së mesme i bëri në vendlindje, për të shkuar më…

 • Studiuesi gjerman ka shokuar botën me atë çka ka zbuluar për shqiptarët

  Studiuesi gjerman ka shokuar botën me atë çka ka zbuluar për shqiptarët

  Shekulli në mes të vitit 1750-1850 ishin vite të një diversiteti ortografik të mrekullueshëm në Shqipëri. Në këtë periudhë, gjuha shqipe po shkruhej në gati dhjetë alfabete, një rekord ky për atë kohë dhe gjuhët evropiane. Dhe këto alfabete ka vendosur që t’i studiojë e t’i sjellë në një libër studiuesi  i shqipes, Robert Elsie.…

 • Zbulohet në Ukrainë Alfabeti 400-vjeçar i Elbasanit

  Zbulohet në Ukrainë Alfabeti 400-vjeçar i Elbasanit

  Arkeologët kanë gjetur artefaktet me mbishkrime në alfabetin e Elbasanit të shekullit të 17-të në fshatin Margaritovo të Ukrainës. Nuk është vetëm ky lajmi ekskluziv që ka sjellë në Seminarin e 34-të Ndërkombëtar të Prishtinës për Gjuhën Letërsinë dhe Kulturën Shqipe studiuesi ukrainas Aleksandër Novik, por edhe fakti se në ish-Perandorinë Ruse është ngulitur një…