Më shum

  Okarina e Runikut, në fshatin e Drenicës ku është zbuluar instrumenti 5 mijë vjeçar

  Që pas gjetjes së Okarinës më të vjetër 5 mijë vjeçare në fshatin Runik të Komunës së Skenderajt, institucionet nga Kosova nuk kanë ndërmarrë asnjë hap për të nisur gërmime të tjera.

  Edhe ky zbulim ishte bërë nga arkeologë jugosllavë në vitin 1968, derisa në gërmimet e 1984-ës kishin gjetur shumë artefakte të tjera të vjetra mijëra vjeçare. Banorët rrëfejnë se sa herë punojnë tokën dalin në sipërfaqe copëza të ndryshme të punimeve.

  Fshati Runik është simbol i asaj se si historia harrohet ndër shekuj. Okarina e gjetur me përbërje prej argjilës, kishte madhësi rreth 15 cm dhe përbëhej prej dy vrimave. Por fshatarët edhe pse ndjehen krenar me instrumentin frymor, dinë pak për të.

  Ata rrëfejnë se si gjatë punimit të tokës shpesh rastisin në okarina më të vogla dhe artefakte të tjera që tregojnë se Runiku mund të ketë qenë vendbanim i hershëm.

  Për të treguar se instrumenti ka prejardhjen nga aty, banorët i kanë vendosur emrin edhe një kafeneje.

  Përveç dy gërmimeve të bëra në vitet e 70-ta dhe në vitin 1984 nga arkeologë jugosllavë, të cilët artefaktet e gjetura i kanë dërguar në Beograd, institucionet kosovare nuk kanë ndërmarrë asnjë veprim për të bërë gërmime.

  Latest news

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Lajm i mirë për emigrantët shqiptarë në Angli, kandidati për kryeministër ka vetëm 2 kushte për leje qëndrimi

  Boris Johnson kandidatit kryesor për t’i zënë vendin kryeministres së dorëhequr Tereza May ka dhënë një lajm të mrekullueshëm për të gjithë emigrantët që...

  Nipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor

  Kërkojmë ndihmën e SPAK të vendosë drejtësiNipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor Nga : Kadri Malka Në të vërtetë,...

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën ma dëgjoni. Të bashkohemi për këtë komb ku i...

  Related news

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Lajm i mirë për emigrantët shqiptarë në Angli, kandidati për kryeministër ka vetëm 2 kushte për leje qëndrimi

  Boris Johnson kandidatit kryesor për t’i zënë vendin kryeministres së dorëhequr Tereza May ka dhënë një lajm të mrekullueshëm për të gjithë emigrantët që...

  Nipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor

  Kërkojmë ndihmën e SPAK të vendosë drejtësiNipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor Nga : Kadri Malka Në të vërtetë,...

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën ma dëgjoni. Të bashkohemi për këtë komb ku i...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here