Categories
Diaspora Shqiptare

Pjesëmarrje historike e kandidateve në Itali, 95 kandidatë shqiptarë në garë

Pjesëmarrje historike e kandidateve shqiptare në Itali. Ajo mbërrin në 95 kandidatë, si shprehje e integrimit të komunitetit shqiptar në shoqërinë italiane.

Shumë kandidatë shqiptarë për zgjedhjet e shumta në fund të majit (evropiane dhe komunale) tregojnë se politikisht komuniteti shqiptar ka bërë hop cilësor që mungonte pjesën së gjallë të komunitetit shqiptar të Italisë.

Migracioni – Integrimi – Përfshirja. Ndoshta mbyllja e rrethit do të ishte një pjesë e fundit e quajtur përkatësi, por – sipas mendimit tim – është e hershme të pohohet se ajo erdhi për të gjithë shqiptarët në Itali.  Është një koncept që do të përfshinte “ndjenjën italiane”.

Shumë kandidatë shqiptarë për zgjedhjet e shumta në fund të majit (evropianët me Geri Ballo dhe Comunali) tregojnë se politikisht komuniteti shqiptar ka bërë një hop cilësor që mungonte nga ajo që ishte një pjesë e gjallë e Italisë. Nga imazhi negativ mbi shqiptarët që kryerjnë veprave të këqija, po shkohet drejt një tjetër përfaqesimi, me shqiptarë të shquar në art, sportit, të integruar, dhe s; fundi kemi nj; realitetit faktik ku bashkëatdhetarit tonë janë përfshirë në jetën politike italiane.

Kjo vjen sepse përmes politikës,  që është instrumenti më i madh i ndryshimit në shoqërinë më të mirë, afër fuqisë vendimmarrëse, dhjetra përfaqësues të një bashkësie të madhe prej gjysmë milioni aplikojnë për të përfaqësuar komunitetin e tyre (dhe që është multietnik) në fusha të ndryshme të pushtetit (evropian, rajonal, komunal). Përfshirjen e tyre të plotë në shoqërinë italiane ;sht; suksesi m; i madh. “Përmes tyre si një kanal pozitiv i transmetimit, ne duhet të ndihemi më të pasur politikisht dhe më të sigurt se bashkësia shqiptare tani ka mbjellë rrënjë solide në këtë vend”.

Kanë kaluar 28 vjet që nga fillimi i valës masive të imigracionit shqiptar në Itali. Të dy vendet kanë ndryshuar: Shqipëria për të mirë sepse është hapur për në botë.  Kandidatët shqipfolës po përpiqen ta bëjnë ngrejnë imazhin e komunitetit të tyre, duke shprehur aftësi për politikën e mirë e të përbashkët.  

Komuniteti ynë demonstron se ka arritur pjekurinë politike, një shenjë e qartë se po mëson të kërkojë të drejta dhe detyra brenda kontekstit të gjerë kombëtar italian dhe mbikombëtar evropian.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *