More

  Shqipja, gjuha që flitej dhe shkruhej shtatë mijë vjet më parë, pesë mijë vjet para Homerit

  Edhe germat e përdorura në të dyja poemat e Homerit janë germa të abecedarit pellazg, i njohur qysh në kulturën pellazge Vinkë-Turdas (mijëvjeçari 6 p.e.s.) dhe i përhapur më pas në viset e tjera të mesdheut, që e huazuan grekët dhe latinët…

  Luftulla PEZA

  Studimi modern i gjuhës shqipe mund të themi se ka filluar me dijetarin dhe gjuhtarin e shquar arbëresh Zef Krispi, i cili në vitin 1831 botoi librin “Shqipja nëna e gjuhëve”. Ky është studim madhor për gjuhën shqipe dhe Krispin duhet ta njohim si themeluesin e studimit modern të gjuhës shqipe dhe Albnologjisë.

  Prandaj libri i tij duhet të jetë si kurani dhe bibla e të gjithë studiuesve të gjuhës shqipe. Por vepra e tij me rëndësi të madhe, fatkeqësisht nuk njihet nga gjuhtarët shqiptar, ata pa baza shkencore i mohojnë arritjet e Krispit, nuk e studiojnë atë dhe nuk e pëmendin asnjë herë në referimet shkencore.

  Duke qenë profesor dhe njohës i mirë i gjuhëve shqipe, latine dhe greke në Universitetin e Kalabrisë, ai zbuloi se në Iliadën e Homerit dhe në shkrimet e autorëve antikë, ndodhen shumë fjalë të gjuhës pellazge, që kanë të njëjtin kuptim si në gjuhën e sotme shqipe.

  Duke bërë krahasimet e nevojshme midis gjuhëve të mësipërme dhe thelluar në literaturën përkatëse, ai arriti të zbulojë fjalë të lashta, me të cilat ndërtoi edhe fjalorin pallazgjisht-shqip. Me ndryshime të vogla, janë po ato fjalë si në njërën ashtu edhe në tjetrën. Kështu ai arriti në përfundimin se gjuha shqipe e ka zanafillën tek gjuha pellazge, tek Homeri.

  Krispi shkruan:
  “Duke gjurmuar origjinën e gjuhës greke, është një gjë e bukur të shohësh se si ajo të kthen, në pjesën e saj më të madhe, te shqipja. Si nuk u dashka, pra, të ngjallë një interes të madh kjo gjuhë, mbase më e lashtë se greqishtja dhe, në thelb, gjuha me të cilën flitej në shekujt para Homerit?”

  Fjalori pellazgjisht-shqip i Krispit (sipas Liljan Peza 2014)
  FJALË PELLAZGE SHQIP FJALË PELLAZGE SHQIP

  Priam
  Helen
  Deukalion
  Mysc
  crye
  crue
  dora
  me diegune
  me ditum
  me dezur
  nani
  diellios
  chien
  prusc, pruss
  dora
  scambi
  pem
  bist
  zien
  ziarm
  mij
  duri, druri
  vent
  dervent
  scop
  si
  sit
  pyel
  uli
  denso
  plot
  me lutem
  schypeia
  zaal, zal
  therune
  me preem
  me ngrane
  me kruem
  diers
  me eschelë
  me ruotun
  grua
  chata
  skepëtim
  printh
  i parë jam
  e lëna
  dheu ka luan
  mish
  krye, koka
  krue, kroi, burimi
  dora
  me djegun, me djeg
  me dit, di
  me ndez
  tani
  dielli i mbrëmjes
  qen
  prush
  dora
  shkambi, shkëmbi
  pema, frutat
  bisht
  zjen
  zjarrm, zjarr
  miu
  druri
  vend
  vend si portë, si derë
  shkop
  sy
  sytë
  pyll
  ylli
  i dendur
  plot
  lutem
  shqipja, shqiponja
  zallishte
  ther
  pres, me pre
  me ngranë
  me krue
  djersë
  me e shkel
  ruaj
  grua
  hata
  shkreptima, rrufeja
  prind
  frikë
  bastinë
  pituem
  punuem
  prim
  gneri
  kurm
  hund
  sisa
  camb
  krypa
  ngrane
  stepia
  luem
  lam
  kuituer
  brescen
  jurti
  i rij
  ve
  pata, pota
  sa ast
  si ist
  mir
  chiel
  schioch
  strat
  bukrë
  lucta
  buzë
  capschiore
  drith
  bucca, bucela, bek
  falem
  byk
  barth
  curr
  dialthi
  clan
  drapen
  skepari
  hiri
  molë
  lule
  frikë, dridhje, ankth
  pronë vogël toke
  pyes
  punoj
  prij, shkoj përpara
  njeri
  kurm, trung
  hundë
  sisa
  kambë
  krypa, kripa
  me ngran
  shtëpia
  lyej
  laj
  kujtoj
  breshër
  i urti
  i ri
  ve, veza
  pata
  sa asht
  si është
  mir
  qiell
  shok
  shtrat
  i bukur
  lufta
  buzë, puthje
  kafshore, kafshatë
  drith
  buka
  falem, përshëndes
  byk, kashtë
  i bardhë
  korrur
  djali
  qaj
  drapri
  sqepari
  hiri, hijeshi
  molla
  lule
  Duke studiuar Iliadën dhe Odisenë kemi gjetur se ato fillojnë me fjalë të gjuhës shqipe:
  Edhe në poemën ODISEA titulli dhe fjalët e para të këngës së parë i përkasin gjuhës pellazge:
  ODDYSSEY Titulli i poemës
  Ἄνδρα μοι ἔννεπε… fjalët e para të
  këngës së parë = Odhës, udhës, udhëtar
  = ANDRA MOI ENEPE = Andër moj më jep

  Edhe germat e përdorura në të dyja poemat e Homerit janë germa të abecedarit pellazg, i njohur qysh në kulturën pellazge Vinkë-Turdas (mijëvjeçari 6 p.e.s.) dhe i përhapur më pas në viset e tjera të mesdheut, që e huazuan grekët dhe latinët, për të shkruar gjuhët e tyre.

  Por më tepër fjalë shqipe në Iliadë ka gjetur studiuesi A. Boçi (2012).
  Këto të dhëna të rëndësishme duhet të ishin në themel të gjuhësisë sonë, si dokumenti më i vjetër i shkruar i gjuhës shqipe, por gjuhtarët dhe historianët tanë nuk duan ti pranojnë, duke shkelur të gjitha rregullat shkencore.

  Ps.
  Pjesë e shkëputur nga një shkrim më i gjatë i autorit Luftulla Peza

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu