Categories
E Ardhmja Teknologji

Historiku i shkurtë i Internetit web

Ditën e sotme interneti është shndërruar në një entitet të pakrahasueshëm ku miliarda njerëz mund të mësojnë dhe të lidhe me njëri-tjetrin. Por nuk ka qenë gjithnjë siç është sot. Interneti ka kaluar nëpër dy faza të mëdha dhe tashmë po shkojmë drejt fazës së tretë. Terminologjitë e përdorura për përshkrimin e dy fazave të […]

Categories
Teknologji

Teknologjia 5G, Shqipëria nis procedurat për përdorim në 2020-ën

Në 2020 Shqipëria do të nisë procedurat për futjen në përdorim të teknologjisë 5G, e cila mundëson internet të shpejtë përmes telefonave celulare dhe apo pajisjeve të tjera të lëvizshme. Aktualisht brezat e frekuencave 5G janë në përdorim nga subjekte të ndryshme, dhe për lirimin e këtyre frekuencave planifikohet të bëhet kompensim financiar. Paratë do […]

Categories
E Ardhmja Teknologji

Ç’po ndodh? Facebook, Instagram dhe Whatsapp bien në gjithë botën

Facebook, Instagram dhe Whatsapp probleme në të gjithë botën. Russia Today shkruan sot se shërbimet e Facebook po përjetojnë vështirësi teknike, me përdoruesit në Evropë, Malajzi dhe disa pjesë të SHBA-ve që raportojnë mungesën e qasjes në Facebook, Instagram dhe Whatsapp. Problemet janë vënë re edhe në Shqipëri, pasi qasja në “Facebbok” është bërë e […]

Categories
E Ardhmja

Interneti mbush 30 vjeç, por për shumë vazhdon të jetë një ëndërr

Interneti, me emërtimin zyrtar “World Wide Web” (www) feston 30 vjetorin. Më 12 mars 1989, Tim Berners Lee prezantoi studim në laboratorin CERN të Gjenevës që përbënte bazën teorike të internetit dhe më pas hyri në histori. Duke u bazuar në atë dokument, faqja e parë web u hap në vitin 1991 dhe nga ajo […]

Categories
E Ardhmja Teknologji

Forcohen rregullat e internetit, ja çfarë vendoset në Bruksel

Londër – Bashkimi Europian po kujdeset për të drejtën e autorit dhe po vendos rregulla më të qarta sa i takon përdorimit të internetit. Parlamenti Europian votoi këtë të martë për ligje më të rrepta dhe u vendos “pro” për të mbrojtur të drejtën e autorit në internet. Vendimi i miratuar këtë të martë, do të […]