Categories: JetëShëndeti

Ushqimet që marrin jetë më shumë se duhani dhe vese të tjera

Një dietë e pasaktë dhe e papërshtatshme, e varfër në ushqime të shëndetshme dhe e pasur me ushqime të shpejta dhe të pa shëndetshme shkakton më shumë vdekje sesa tymi i cigareve, presioni i lartë i gjakut dhe faktorë të tjerë të rëndësishëm globalë të rrezikut shëndetësor.

Çdo vit, një në pesë vdekje i atribuohet konsumit të pamjaftueshëm të ushqimeve të shëndetshme ose, nëse preferoni, konsumim të tepërt të ushqimeve të dëmshme, siç janë pijet me sheqer, ushqime shumë të kripura dhe mish të kuq ose të përpunuar.

Është përmbledhja e analizës më të saktë të kryer deri më tani mbi efektet e zakoneve të ngrënies në fillimin e sëmundjeve kronike, pa marrë parasysh faktorin e “peshës”: domethënë, pavarësisht faktit se ata që hanë keq janë të dhjamosur apo jo.

Studimi, i nënshkruar nga më shumë se 130 shkencëtarë nga 40 vende, u botua në revistën mjekësore prestigjoze Lancet.

Konsumi i tepruar i mishit të kuq ose të përpunuar, bollëku i pijeve me sheqer dhe yndyrnave shtazore, dhe niveleve të ulëta të arrave dhe farërave (mungesa e madhe në pothuajse të gjitha dietat), fibrat e perimeve dhe omega-3 yndyrnat “e mira”, të përfshira për shembull në peshq) dhe mungesa e një jete të shëndetshme dhe me aktivitet fizik, ndikon në përhapjen e sëmudjeve vdekjeprurëse të cilat njihen edhe si sëmundje të shekullit. Si diabeti, tumori etj.

SHQIP

Founder and CEO në shqip.info / Ideues dhe krijues për shqip.info! Më moton : Shqipëria do të jetë më pranë jush gjithmonë!

Recent Posts

Kush ishte AKILI ? Vetëm gjuha jonë Shqipe, di të zgidhë enigma të tilla!

Nga Aleksandër Hasanas (Mili Butka) Kush ishte AKILI dhe pse quhej ashtu? Vetëm gjuha jonë…

19 hours ago

Shqipja, nëna e gjuhëve indo-evropiane

Në librin e saj “Roli pellazgo-ilir në krijimin e kombeve dhe gjuhëve” historiania Elena Kocaqi…

23 hours ago

Lufta e Trojës ishte luftë Pellazgo – Ilire

HISTORIA FLET NËSE DIJMË TA SHKRUAJMË Lexim i librit, të Prof. as. dr. Elena Kocaqit…

1 day ago

Ngjashmëria e gruas etruske me atë shqiptare të ditëve të sotme

Populli etrusk mund të cilësohet si një nga popujt më të lashtë dhe më enigmatik…

4 days ago

Mbiemri {Epiteti} rrjedha burimi i saj Etimologji.

Zhvillimi i mbiemrave tek shqiptarët fillon prej shek. XII- e në vijim. Nga : Aleksander…

4 days ago

Si u hodhën bazat e lirisë akademike në universitetet e Parisit?

Nga: Aurel Plasari Me titullin “Mëmë e shkencave” (Parens Scientiarum), njihet bulla e lëshuar në…

6 days ago