Më shum

  Gjuha shqipe e shkruar me shkronjat e veta pellazge

  Shkruan: Aleksander HASANAS

  AT; ET, ETNI, ETNIKE – {Etus) – Gjuha shqipe, ajo pellazge.
  Fjala AT e gjuhës shqipe sjell në krejt gjuhët IE emërtimet: {At/dhe} Etni, Etnike, por edhe N’ational, Nacionale, ndërnationale, nacionalist, etj. (t = c/s).
  Eshtë sërish kjo fjalë ‘At’ me origjinë të hershme, (ab- = father) ku nëpërmjet së cilës nënkuptojmë edhe: AT = Zot (Ati ynë lart në qiell).
  Tek njeriu i lashtë shumë herë më #praktik se ‘njeriu i ri’ i sotmi religjionar, Dielli tek ta shihej si një ‘bir-zot” i të madhit krijues, autor, shkaku, arsyeja e krijimit të kësaj bote dhe gjithçka na rrethon,
  Njeriu vjen në jete po ashtu si shkak i energjisë, i ngjizjes dytrupore, ai vjen në jetë – *Zâ = Zë, Jeton,
  Tek gjuha shqipe kemi përemrin vetor, kallzoren “Atë” – fjalë kjo e lidhur ngushtësisht me fjalën: At = Zot (Diell) {për “atë” që është la-rt}
  Toka rrotullohet “mbi/at-ë” dhe një rrotullim i plot (rreth Diellit – At) baraz një Vit, ky është një: At; Et; S’et i plotë 12 (muajësh) në këtë rast. [Një Set = 12 copë (komplet) gjysëm Seti = 6 copë]
  Eshtë fjala shqipe: Et e cila sjell në gjuhën greke fjalën: Etos = Vit, ku mjaft qartë duket fjala e jonë shqipe aty: Et + prapashtesën e njohur greke “os”, Et+os = Etos = Vit (Year)
  Jo rastësisht gjejmë tek gjuha shqipe fjalën: Et. J’et; jeton, ashtu si tek vulgaria latine duke patur parasysh se (b=v) kemi: Bita = Vita = Jetë.
  Kjo është gjuha shqipe e cila na shfaqet e pastër edhe tek gjuha e kurdisur mjaft e varfër ajo latine e vdekur e palindur mirë, kemi fjalën shqipe: ‘Bi + At = Bi/atë; bitë, mbitë, VITE një mbi një = Jetë.
  [Tek e lashta gjuha pellazge kemi #Abi = Father duke nënëkuptuar prej shqipes një objekt dy trupor: A bi = âshtë dy; një mbi një {prindër – Zot} At dhe Am.] (Shkaba me dy kokë)
  Si ka mundësi që në gjuhën greke kemi: Etos = Vit dhe po ashtu *chrónia = vjet, vjeç? – Pra vihet re se kemi një largim total nga fjala ‘ET’ në ‘Hronia’ (χρόνια) kjo vërteton edhe njëherë se fjala ‘ET’ tek kjo gjuhë nuk ka zhvillim semantik të saj dhe i takon e padiskutim gjuhës së lashtë shqipe si rrjedhë e fjalës së saj: AT .
  E pranuar nga studiues e insitute të larta gjuhësore botërore kemi një përshtatje të shkronjës së lashtë pellazgo -shqipe tek gjuhët e tjera me baze latine nga: B = W me vlerën e saj W = v/ϝ/φ(υ)
  Tashmë vini re në gjuhët më të vjetra të njohura fjalën *Vit – dhe shihni aty se krejt tek të gjitha gjuhët ato flasin shqip.
  The Proto-Indo-European word *wet-
  Word *wet- Meaning year
  See also Phrygian: ϝΕΤΕΙ ‘year’ ….. ………… Viti
  Early Proto-Albanian: *weta ‘year’ …………… Vit
  Linear B: za-we-te ‘this year’ ………………….. Sivjet
  Linear B: we-to ‘the current year’ …………….. Viti
  Proto-Celtic: wetos ‘year’………………………… Vit
  Cypriot Syllabic Script: we-to-se ‘year’>>>>. Vit
  Proto-Indo-European: *wételos ‘yearling’… një vjeçare

  Latest news

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Arsyet Përse Ju Bien Flokët – Gabimet Që Mund T’i Ndreqni Që Tani

  Krehja e flokëve kur janë të lagur i këput dhe i shkul ato. Foto: Flickr Flokët u bien të gjithëve. Qimet këputen dhe...

  Përmirësoni Tretjen me Vaj Ulliri – 4 Kura Natyrale që Mund t’i Përgatisni në Shtëpi

  I pasur në vlera kurative, vaji i ullirit mbetet mbreti i shëndetit të mirë. Foto: Flickr Problemet me stomakun , fryrja apo dhimbja...

  Related news

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Arsyet Përse Ju Bien Flokët – Gabimet Që Mund T’i Ndreqni Që Tani

  Krehja e flokëve kur janë të lagur i këput dhe i shkul ato. Foto: Flickr Flokët u bien të gjithëve. Qimet këputen dhe...

  Përmirësoni Tretjen me Vaj Ulliri – 4 Kura Natyrale që Mund t’i Përgatisni në Shtëpi

  I pasur në vlera kurative, vaji i ullirit mbetet mbreti i shëndetit të mirë. Foto: Flickr Problemet me stomakun , fryrja apo dhimbja...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here