Tag: arkeologjia

 • Dollia e verës dhëshmi e tregtisë Dyrrahëse

  Dollia e verës dhëshmi e tregtisë Dyrrahëse

  Restaurimi i dolisë të zbuluar në gjirin e Durrësit sjell në Muzeun Arkeologjik një relikt që hedh dritë mbi tregtinë e verës në gjatë shekujve të parë të erës sonë në portin më të madh të vendit.  Një enë prej balte me përmasa të mëdha, e përdorur veçanërisht për transportin detar të verës në antikitet,…

 • Njerëzimi e ka origjinën nga “pellazgët”, nga Ballkani, jo nga Afrika

  Njerëzimi e ka origjinën nga “pellazgët”, nga Ballkani, jo nga Afrika

  Shumica e ekspertëve janë të bindur se ndarja e njeriut nga majmuni u bë në Afrikë. Por një ekip studiuesish gjermanë, nga Qendra “Senckenberg” për Evolucionin e Njeriut dhe Paleomjedisin (HEP), hedhin një ide të re. “Vendlindja e njerëzimit – sipas tyre, – nuk ishte kontinenti i nxehtë, por Europa, e më saktë Ballkani”. Ekipi…

 • Mbretëria Ardiane, zbulohet qyteti ilir i para 2300 vjetëve në Bushat

  Mbretëria Ardiane, zbulohet qyteti ilir i para 2300 vjetëve në Bushat

  Fatmira Nikolli – Në pamje të parë, i ngjante vetëm një toke bujqësore. Deri në vitet 1990, aty qe vendosur edhe një repart tankesh. Në vitet 1980 u gjetën krejt rastësisht varre antike, mandej një fontanë e prapë, ajo dukej si një fushë krejt e zakonshme, derisa një grup arkeologësh duke përdorur metoda invasive, hasi në…

 • Shpella 27 mijë vjeçare e Kreshmoit në Konispol

  Shpella 27 mijë vjeçare e Kreshmoit në Konispol

  Shpella e Kreshmoit ose siç mund ta quajmë ndryshe Shpella e Konispolit është një zgavër e madhe karstike gëlqerore e cila ka një vjetërsi prej 27 mijë vjetësh.