Më shum

  Tre nga pesë gjeneralët më të mëdhenj të të gjitha kohërave ishin iliro-shqiptar

  Shkruan Brilant Gashi

  Teknologjia në ditët e sotme është bërë shumë e zhvilluar sa që mundesh të shikosh gjithçka që ndodh në rruzullin e madh tokësor.

  Por edhe ata që e krijuan interneyin dhe teknologjinë moderne dhe të gjitha rrjetet sociale , e kanë ditur se do të ketë shumë përparësi . Njëra nga këto përparësi është edhe mësimi i historisë që nuk është e shtrembëruar .Në ditët e sotme është duke qarkulluar një lajm i cili po bën bujë në rrjetet sociale dhe në portalet e ndryshme .

  Titulli i këtij lajmi vshtë kështu : “Pesë gjeneralët më të mëdhenj të të gjitha kohërave , mes tyre edhe një shqiptar” .Portali SiliconIndia ka bërë një renditje të pesë gjeneralëve ushtarakë më të mëdhenj të të gjithë kohërave .

  Mes tyre është edhe Skënderbeu , që mban vendin e katërt . Nga kjo mund të them se gjenerali ynë Gjergj Kastrioti ishte babai dhe profeti i kombit shqiptar por edhe mbrojtësi i madh i Evropës .Pesë gjeneralët më të mëdhenjë të të gjitha kohërave janë : Aleksandri i Math , Napoleon Bonaparta , Genghis Khan , Gjergj Kastrioti dhe Atila i Hunëve . Tani do ua tregoj qëllimin e këtij shkrimi , që për shumë është për të thënë se kush janë pesë gjeneralët më të mëdhenj .Qëllimi i këtij shkrimi është të tregohet se nuk ka qenë vetëm një gjeneral që ka pasur origjinë shqiptare , por ka edhe më shumë nga ata gjeneralë , që e kanë origjinën shqiptare , ose iliro-arbërore .Nuk është vetëm Skënderbeu që ka origjinë shqiptare tek pesë gjeneralët më të mëdhenj . Por janë edhe dy të tjerë , të cilët e kanë origjinën e lashtë iliro-shqiptare .

  Ata janë edhe : Aleksandri i Math apo Leka Ilir dhe Napoleon Bonaparta . Tani erdhi edhe koha , që të shpalosen të vërtetat .Mbreti i Maqedonisë dhe pushtuesi i Perandorisë Persiane , Aleksandri i Madh , konsiderohet si një prej gjenive ushtarakë më të mëdhenj të të gjitha kohërave . Ai ishte frymëzim për të tjera pushtime të mevonshme por gjithashtu edhe ai kishte pushtuar gjysmën e botës . Por ai nuk ishte maqedonas , ai ishte tërësisht ilir . Pasi që i dërgoi një letër shkodranëve , ai shkruante aty që kishte lindur në një tokë ilire dhe ishte pinjoll i popujve ilirikë të Dalmacisë dhe Liburnisë . Letrën e tij drejtuar shkodranëve e kishte zbuluar studiuesja e shquar italiane Lucia Nadin .Tjetri që ishte me farë shqiptare ishte edhe Napoleon Bonaparta që njihet edhe si një strateg i madh i Francës . Në fakt ai ishte shqiptar . Nëna e tij ishte shqiptare me origjinë nga Arbëreshët e Italisë .Ushtarët e tij e kishin pyetur Napoleonin se cila gjuhë është gjuha , që fliste ai , pasi që ai kishte folur një gjuhë që askush nuk kishte njohuri për të . Pastaj Napoleoni i kishte thënë edhe ushtarëve të vet , se gjuha që fliste ai është “gjuha e nënës” , pra ajo Shqipe .Dhe ai që konsiderohet nga e gjithë bota si prirësi dhe ndoshta edhe ideatori i Bashkimit Evropian ishte Gjergj Kastrioti ynë , i cili që në moshën 5 vjeçare , ishte rritur nën frymën osmano-islamike dhe për 25 vjet e largoi Shqipërinë nga pushtimi osmane .

  Latest news

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Arsyet Përse Ju Bien Flokët – Gabimet Që Mund T’i Ndreqni Që Tani

  Krehja e flokëve kur janë të lagur i këput dhe i shkul ato. Foto: Flickr Flokët u bien të gjithëve. Qimet këputen dhe...

  Përmirësoni Tretjen me Vaj Ulliri – 4 Kura Natyrale që Mund t’i Përgatisni në Shtëpi

  I pasur në vlera kurative, vaji i ullirit mbetet mbreti i shëndetit të mirë. Foto: Flickr Problemet me stomakun , fryrja apo dhimbja...

  Related news

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Arsyet Përse Ju Bien Flokët – Gabimet Që Mund T’i Ndreqni Që Tani

  Krehja e flokëve kur janë të lagur i këput dhe i shkul ato. Foto: Flickr Flokët u bien të gjithëve. Qimet këputen dhe...

  Përmirësoni Tretjen me Vaj Ulliri – 4 Kura Natyrale që Mund t’i Përgatisni në Shtëpi

  I pasur në vlera kurative, vaji i ullirit mbetet mbreti i shëndetit të mirë. Foto: Flickr Problemet me stomakun , fryrja apo dhimbja...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here