Tag: Dardanet

 • Dardania e lashtë dhe Pellasge

  Dardania e lashtë dhe Pellasge

  Nga të gjitha ato që kemi thënë, nuk diskutohet, që Epirotët, Ilirët, Maqedonasit dhe Dardanët, janë të një race, të prejardhur nga pellazgët; si dhe kanë folur një gjuhë, fillimisht gjuhën Trako-Iliro-Epirote, si trashëgimtare e pellazgjishtes, dhe me emërtimin e ri të përbashkët si popull shqiptar, në gjuhën shqipe. Historia Dardanët i ka njohur shumë…

 • Zanat dhe Shtojzovallet e malit te Pashtrikut.

  Zanat dhe Shtojzovallet e malit te Pashtrikut.

  Zanat dhe Shtojzovallet e malit te Pashtrikut (1986) ekzistojne te misheruara tek vazjat dhe nuset e Hasit (Assi) nepermjet veshjes se tyre perrallore (Hasi i thate dhe Hasi i bute. Shqiperi-Kosove). Kjo veshje tradicionale 100% Iliro-Arbnore (Dardane) eshte teper impresionuese. Kjo n.q.s e shikojme ne aspektin vizual, artistik, struktural, morfologjik dhe funksional. Nderkohe qe tek kjo…

 • Plisi dhe fustanella tek veshjet e Trojanëve – Dardanëve

  Plisi dhe fustanella tek veshjet e Trojanëve – Dardanëve

  Plisi dhe fustanella tek veshjet e Trojanëve – Dardanëve