Kostandinopoli u mbrojt nën flamurin arbëror

Pas ndarjes së Perandorisë Romake në dy pjesë më 395,trevat iliro-shqiptare hynë në përbërje të Perandorisë Bizantine, gjë që ishte edhe e natyrshme sepse vet themeluesi i Bizantit Konstandini i Madh ishte një Ilir, i cili s’bëri gjë tjetër veqse ndau shtetin, Perandorinë në këtë rast dhe krijoi shtetin me shumicë shqiptare edhe pse Bizanti… Continue reading Kostandinopoli u mbrojt nën flamurin arbëror

Shqiponja me dy koka simboli ynë kombëtar, më i lashti i botës, cila është prejardhja dhe domethënia e saj

Kronologji e shkurter e perdorimit te ketij simboli 1) Aparenca e pare historike: afersisht ne vitin 2300 para eres sone ne disa gdhendje qe gjenden ne Lagash te Babilonise (Iraku i sotem) 2) E shfaqur ne monumente te qyteterimit te Hititeve, 1250 para eres sone 3) E perdorur si simbol kryesor i Perandorise se Bizantit… Continue reading Shqiponja me dy koka simboli ynë kombëtar, më i lashti i botës, cila është prejardhja dhe domethënia e saj

Italiania që po trondit historinë. Flamuri dhe simbolet e Skënderbeut në kishën e famshme të Venecias. Por jo vetëm kaq…

Chiesa di San Sebastiano

Një flamur që valëvitet në një nga nga tre harqet e tavanit që fsheh historitë biblike të Esterit dhe Mardocheos, paraqet një shqiponjë të zezë mbi sfondin e kuq dhe është lexuar deri më sot si një flamur hasburgian.  Në fakt flamuri hasburgian nuk ka pasur kurrë një sfond të kuq, por të hapur. Në… Continue reading Italiania që po trondit historinë. Flamuri dhe simbolet e Skënderbeut në kishën e famshme të Venecias. Por jo vetëm kaq…

Zanafilla ilire e flamurit më të bukur në botë

Flamuri shqiptar është simboli i shqiptarëve kudo ku janë. Ai është kthyer në një emblemë të dashurisë për kombin,  një dashuri dhe krenari vetëidentifikuese. Në mënyrë të veçantë është kthyer në modë dhe në të gjitha manifestimet kombëtare, festa, ndeshje futbolli shpaloset i bukur dhe krenar. Dhe pa dyshim ai është simboli kryesor i të… Continue reading Zanafilla ilire e flamurit më të bukur në botë

Shqiponja dykrenore ne strukturat e trasheguara shpirterore e materiale te popullit tone

Prof. Dr. Zymer Neziri Instituti Albanologjik i Prishtinës Autori Jaho Brahaj, i pranishëm që disa dekada në studimet shqiptare në fushën e gjurmimeve të heraldikës shqiptare dhe të etnokulturës, në gazeta, në revista dhe në tubime shkencore kombëtare e ndërkombëtare, është autor i pesë veprave monografike. Ai është i njohur edhe për përkushtimin e tij… Continue reading Shqiponja dykrenore ne strukturat e trasheguara shpirterore e materiale te popullit tone

Flamuri Kombetar Shqiptar – pasuri e cmuar e kombit tone

Ky libër i studiuesit Jaho Brahaj është i mirpritur dhe i domosdoshëm, për një nga pasuritë më të mëdha shpirtërore e materiale, që ka trashëguar në shekuj kombi ynë, por edhe një simbol identifikues i shpirtit dhe qenësisë së shqiptarit, për të cilin ka derdhur shumë gjak, për ta mbrojtur e për ta lartësuar në… Continue reading Flamuri Kombetar Shqiptar – pasuri e cmuar e kombit tone

Flamuri Shqiptar

Shqiponja dykrenare është përdorur si simbol pushteti dhe dokumentohet se është përdorur për herë të parë nga perandori Kostandin dhe më pas u bë traditë vendëse në të gjithë Ballkanin. U përdor edhe nga Skënderbeu, për të treguar se ishte përfaqësues i sundimit paraosman. Kush është rrjedha historike? Profesor Kasem Biçaku tregon: Në lashtësi ka… Continue reading Flamuri Shqiptar