Tag: gjuhëtarë

 • Leksiku popullor i agorafobisë

  Tek etimologjitë e Çabejt, gjej fjalën bajkush, që sipas tij “përdoret në Gjirokastër për një njeri që rri fshehur ose mënjanë.” Çabej e shpjegon këtë nga turqishtja baykuş “kukuvajkë”, duke shtuar se ka hyrë edhe në bullgarishten. Unë kam dëgjuar, nga nëna ime, me të njëjtin kuptim, shprehjen Bajo fshehuri – në përdorime të tipit je bërë si Bajo fshehuri, mbete brenda…

 • Listë fjalësh të huaja të zbërthyera në gjuhën shqipe

  Listë fjalësh të huaja të zbërthyera në gjuhën shqipe

  Nga : Mentor Hajrizi Përmbledhje: Detyra e medieve të shkruara dhe roli i rëndësishëm që kanë sot në shoqëri, kanë nxitur vullnet e zotim që të shkëpusim një pjesë interesante, të domosdoshme dhe të nevojshme nga tema ime e mbrojtur si punim diplome në Degën e Gazetarisë, te prof. dr. Milazim Krasniqi, për të bërë…

 • Fjala shqipe në vend të fjalës së huaj

  Fjala shqipe në vend të fjalës së huaj

  Fjalët i voli nga revista “GJUHA JONË”: Shaban KELMENDI Radhitja dhe përgatitja kompjuterike: Muhamed DOLAKU FJALA SHQIPE NË VEND TË FJALËS SË HUAJ Puna për pastrimin e gjuhës sonë të njësuar letrare nga fjalët dhe ndërtimet e huaja të panevojshme, që mbështetet në një traditë të pasur duke nisur që nga Rilindja, ka ardhur duke…

 • Autorë dhe studiues që kanë shkruar dhe argumentuar mbi historinë shqiptare

  Autorë dhe studiues që kanë shkruar dhe argumentuar mbi historinë shqiptare

  Për të gjithë skeptikët ,primatet më te pa epur ndaj etnosit shqiptar ,përfshi këtu akademikë dhe institucionin e saj ASH ve” të “Shqipërisë”: Kam paraqitur ketu në këtë permbledhje një numër të konsiderueshëm, autorë-studiues ,historiane,gjuhëtarë,albanologë,letrarë ,vendas me origjinë shqiptare dhe te huaj etj ,të cilët: Kanë studiuar,hulumtuar,shkruar dhe argumentuar mbi historinë e antikitetit të lashtë dhe…