Tag: naim frasheri

 • Naim Frashëri: O Atdhe! Je më i miri nga çdo gjë që ka ky dhe

  Atdheu O Atdhe ! Më je i dashur sa më s’ka!Më je nënë, më je motër e vëlla.Nga ç’ka rrotull më i shtrenjti ti më je,je më i miri nga çdo gjë që ka ky dhe. Ty përditë nëna ime të ka parë,dheu yt në fund atë e pati marrë.Numëruar t’i pat lulet syri i…

 • Naim Frashëri (25 maj 1846 – 20 tetor 1900) rilindësi dhe arsimuesi më i shquar i kombit shqiptar

  Naim Frashëri (25 maj 1846 – 20 tetor 1900) rilindësi dhe arsimuesi më i shquar i kombit shqiptar

  I  pajisur me nivelin më të lartë të diturive për kohën, Naim Frashëri rrugën e tij jetësore në krijimtari e kishte orientuar, në drejtim të hapave të parë, që duhej të merrnin shqiptarët, për ta ribërë Shqipërinë. Ishte tejet i ndërgjegjshëm se kombi ishte nisur në rrugën vendimtare të rizgjimit dhe ai do të  përparonte…

 • Bagëti e Bujqësi nga Naim Frashëri

  Bagëti e Bujqësi nga Naim Frashëri

  O malet’ e Shqipërisë e ju o lisat’ e gjatë! Fushat e gjëra me lule, q’u kam ndër mënt dit’ e natë! Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt’ e kulluar! Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar! Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni, O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni.…

 • Gjuha e Naimit është gjuhë e mallit dhe dashurisë për gjithçka që frymon shqip

  Gjuha e Naimit është gjuhë e mallit dhe dashurisë për gjithçka që frymon shqip

  Nga : Lirim Gashi Naimi i frymëzuar nga dashuria e zjarrtë për atdheun i këndonte plotë me mall e krenari kombëtare, natyrës së mrekullueshme shqiptare, njerëzve të thjeshtë, barinjve dhe fshatarëve që janë njëkohësisht protagonistët kryesorë të poemës së tij dhe që poema i ngrehë lartë si njerëz të punës fizike e mendore. Poema e…

 • Zogu dhe Djali – Naim Frashëri

  Zogu dhe Djali – Naim Frashëri

  Një zok të bukur zuri një djalë, Ay po dridhej dh’e i thosh ca fjalë: “Nukë të vjen keq që jam i mitur, Si ti i vogël e s’jam dhe rritur? Jam bir i vetëm e mëma më pret, E kam lënë keq brenda në folet. Dheu me dëborë qjith’ u mbulua, Më s’ka mbetur dhe gjëkunt pothua! Vuanj i gjori dit’ edhe…

 • Lutja e Naimit

  Lutja e Naimit

  Det i p’an’i mirësisë, q’emrin tënd s’e zë dot ngoje,Qysh e ngrehe gjithësinë pa lënë farë nevoje!Fali njeriut urtësinë, mirësinë, njerëzinë,Butësinë, miqësinë, dashuri, vëllazërinëEpu sheshevet lul’ e bar dhe pyjevet gjeth e fletë,Resë shi, aravet bimë e mos lerë gjë të metë,Fali erë trëndelinës, manushaqes, trëndafilit,Kalliut bukë, mizës pjesë, zogut ngrënie, zë bilbilit,E drurëvet epu…