Tag: Belsh

 • Vendbanimi paraqytetar në Gradishtë të Belshit

  Ne vitin 1969, gjatë gërmimeve né qytezên ilire té Belshit u ndërmuar edhenjë sondazh ne rrafshet qê shtrihen né perëndim të saj .1 Shtresën mjaft të trashëté periudhés se bronxit e pasonte aty pa shképutje shtresa intensive e periudhësse pare te hekurit dhe e fillimit të periudhës qytetare. Büke pare ìnteresin e veçantë që paraqiste…

 • Historia e vërtetë e avionit amerikan që ra në Belsh të Elbasanit

  C-53 përgjigjet në apel. Pas 73 vitesh gati për t’u kthyer në bazë Ky është rasti i një avioni me histori të rrallë. Misioni i tij nuk zgjati me orë. C-53 nuk ishte thjeshtë një avion. Ai pat fatin të jetë një krijesë që do mbahet mend gjatë. Ka dekada që mungon në apel. Por…

 • Liqenet e Dumresë: Zbuloni thesaret ujore afër Elbasanit

  Liqenet e Dumresë: Zbuloni thesaret ujore afër Elbasanit

  Si një kurorë e mbushur me gurë të çmuar, zona e Dumresë me 86 liqenet e saj të përmasave të ndryshme magjeps cilindo kalimtar që kërkon ta zbulojë më nga afër. Të pozicionuar në rrethin e Elbasanit, 160 metra mbi nivelin e detit, liqenet e Dumresë njihen për veçoritë e tyre dhe peizazhet e jashtëzakonshme që krijojnë në…

 • Origjina e emrit “Dumre” dhe historia e 800 peshkatarëve

  Origjina e emrit “Dumre” dhe historia e 800 peshkatarëve

  Zona e Dumresë ndodhet afro 45 minuta larg Elbasanit dhe shtrihet në një sipërfaqe prej 21.500 hektarë, ku 3 për qind të saj e zënë Liqenet Karstike, numri i të cilëve shkon në afro 85 të tillë. Vëllimin më të madh të ujit e ka liqeni i Merhoes, por liqen të mëdhenj konsiderohen edhe i…

 • Dumrea dhe 85 Liqenet një bukuri turistike!

  Dumrea dhe 85 Liqenet një bukuri turistike!

  Dumrea ndodhet fare pranë Elbasanit, Tiranës, Gramshit dhe Kuçovës, me një bukuri të rrallë dhe një histori tepër intriguese. Në përgjithësi është një zonë me një peizazh natyror që të bënë për vete në të katër stinët por më interesante është pranvera dhe vjeshta, ku bimësia pikas me ngjyrat e saja të theksuara shkruan shqip.info…