Categories
Histori Të gjitha

Gatishmëria e armatës së viteve ’80: Për 72 orë 750 mijë ushtarë “nën armë”/Foto

Ky material “Historie” është një përmbledhje e të dhënave që më janë transmetuar në intervistat e bëra me disa nga drejtuesit më të lartë të ushtrisë shqiptare të para vitit 1990. Nëse lufta do të fillonte krejt papritur, pa paralajmërime dhe pa përqendrim të trupave armike në vijën e kufirit, ushtria shqiptare ishte përgatitur që […]

Categories
Lajme

Shpërthen mina, humb jetën ushtarakja Shqiptare në Letoni

Kjo është efektivja Zarife Hasanaj, me origjinë nga Bajram Curri dhe banore në Babrru, që humbi jetën në Letoni, pas shpërthimit të një mine. Ajo, bashkë me të tjerë ushtarakë shqiptarë, ndodheshin në Letoni në kuadër të grup – batalionit kanadez të Prezencës së Përparuar të Përforcuar të NATO-s. Kontigjenti aktual, ishte nisur në Letoni […]

Categories
Lajme

Ushtria serbe përdori helme kimike ndaj ushtarëve të UÇK-së

Ditët më kritike në Betejën e Koshares të vitit 1999, kishin qenë 10, 11 dhe 12 maji. Gjatë këtyre ditëve, ushtria serbe me të gjitha njësitë dhe mjetet luftarake, ishte përgatitur t’i kthente pozicionet e humbura. Por, gjatë këtij kundërsulmi ushtria serbe, në bazë të një raporti ndërkombëtar, kishte përdorur edhe helme kimike. Mjeku Haxhi […]

Categories
Histori Të gjitha

Gatishmëria e ushtrisë, 72 orë 750 mijë ushtarë “nën armë”

Strukturat ushtarake e viteve ‘80 lejonte që për 72 orët e para, të mund të bëheshin gati për luftë të paktën 750 mijë njerëz. Nëse lufta do të fillonte krejt papritur, pa paralajmërime dhe pa përqendrim të trupave armike në vijën e kufirit, ushtria shqiptare ishte përgatitur që për 2-3 minuta nga shkelja e territorit […]

Categories
Lajme

Vendimi i qeverisë: Sa do të rriten pensionet e ushtarakëve

Voltiza Duro – Të gjithë ushtarakëve iu ka lindur e drejta e përfitimit të rritjes së pensionit në masën e indeksuar prej 2.8%. “Gazeta Shqiptare” zbardh sot 8 kategoritë e ushtarakëve që do të përfitojnë nga vendimi i qeverisë, si dhe mënyrën e saktë si mund ta llogarisin masën e pensionit pas indeksimit. Ky i fundit do të […]