Categories
Poezi Shqip Të gjitha

Hymni i Flamurit Kombëtar

Hymni i Flamurit Kombëtar

Porsi fleta e Ejllit t’ Zotit
Po rrehë Flamuri i Shqypnis,
E thrret t’ bijt e Kastrijotit
Me mbledhë tok nder çetë t’ ushtris.

Categories
Histori Të gjitha

Fustanella një veshje Shqiptare

Në shekujt XVIII – XIX, veshja që tërheq vëmendjen e shumë udhëtarëve të huaj, funksionarë, diplomatë dhe artistë dokumentues, është pikërisht fustanella. Në dokumentime të shumta të kohës, kryesisht nga udhëtarë anglezë, fustanella përshkruhet si veshje karakteristike e shqiptarëve, pavarësisht përhapjes që kishte kjo veshje përtej kufijve të sotëm të Shqipërisë.

Categories
Histori Të gjitha

Simbolika e Tupanit

Ilirët e quanin tupan, grekët tympan. Fjalë e lashtë autoktone. Def nuk i themi, se vjen nga turqishtja.

Categories
Histori Të gjitha

“Deltari Ilir – Pjesë e trashëgimisë kulturore shqiptare”

Qeni autokton i këtyre viseve Deltari Ilir (Qeni i dhenve) është racë autoktone që mendohet se ka prejardhje nga qeni i fisit Molos.