Categories
Histori Shqipëria

Viktor Emanuelit të III – i dorëzohet ‘Kurora e Skenderbeut’

nga përfaqësuesë të Italisë fashiste dhe bashkpunëtorëve të saj në Shqipëri, iu dorëzua, në Romë, me ceremoni pompoze, Viktor Emanuelit të III-të, perandorit-mbret të Italisë, Kurora e Skënderbeut,

Categories
Poezi Shqip

“Horizonte” – Poezi nga Nexhi A. Tahiri

Te te kem prane, e te jem une e ti
Ne horizonte gri
Atje ku jeta nuk njeh,
Jo nuk njeh kufi!

Categories
Botime Histori

Zhdukja e gjuhës kulturës dhe elementit arvanitas në greqi

Lidhja e arvanitasve në Greqi me në krye Aristidhin dhe pasuesin e tij Jorgo Miha dhe Jorgo Gjero do të ngrinte në një farë mënyre lartë figurën e arvanitit që lufoi dhe që krijoj shtetin e ri Grek.

Categories
Poezi Shqip

Dâshnia e shtetrrātun

Dâshnia e shteterrātun E dashtun le’ma buzën të ta puthTë ta puth deri n’agimLe të tretem, le të shkrihemN’buzte e tua deti jem. M’ë le’ ta ndjej afshin tëndE ne të digjemi zajrrGjersa zemra të më çmendetNë arom’ të gjoksit tand. Le’m që trupin të ta përkdhel’të ta puthë në pafundsiDerisa zemra të të dridhetNë […]

Categories
Etimologji Kulturë

Studiues të shumtë shkruajnë se ‘gjuha shqipe – gjuhë e perëndive’

gjuha e lashtë Shqipe, është një gjuhë (PIE); ‘AMA’ e të gjitha gjuhëve IE me bazë Gegnishten, sot fatkeqësisht i vecuar si një dialekt i saj ..

Categories
Arkeologji Shqipëria

Qytetërimi i Pelionit të lashtë, historia e të fshehtat e saj

Tashmë dimë se vlerat e qytetërimit ilir të Korçës bëhen edhe më të dukshme veçanërisht në bronzin e vonë shekujt XV-XII p. e. s. dhe në periudhën e kalimit për ne hekur, kur metali hyn gjerësisht në prodhimin e veglave të punës, armëve dhe stolive trupore.

Categories
Opinione Poezi Shqip

Brahim (Ibish) Avdyli: Nën plafin e trishtë stacioni i poezive të mia

NËN PLAFIN E TRISHTË – STACIONI I POEZIVE TË MIA – Brahim AVDYLI Brahim (Ibish) AVDYLI: NËN PLAFIN E TRISHTË(Panoramë e dytë e poezive nga dorëshkrimi im më ri) STACIONI I POEZIVE TË MIA1.Ku të kthehemprej të gjitha vargjevee të qetësojvetëm për pakzemrën cfilitur,atëhere mendoji shtruar prej dhembjesulur përballëshpirtit tim.2.Jeta ime e ka çdo herënga […]

Categories
Etimologji Histori Shqipëria

Mbreti Gent dhe fiset ilire Labeate

GENC në mbretërinë e njohur ilire, ka kontribuar fort duke i shkruar këto monedha në gjuhën e vet, në gjuhën më të lashtë të etërve të tij pararendës, në gjuhën pellazgo-ilire-shqipe.

Categories
Kulturë

Dita e “Premte” në gjuhën shqipe simbol i yllit Afërditë.

ende (#Pridita) është hyjnesha e dashurisë dhe bukurisë në mitologjinë shqiptare. Pra, ajo është e ngjashme më Venusin e mitologjisë romake dhe Afroditën e mitologjisë se lashte.

Categories
Histori Kulturë Shqipëria

Dardanet në Iliri 12 shekuj para Krishtit

DARDANET në ILIRI 12 shekuj para Krishtit Fiset e Gadishullit të Ballkanit Qendror Para Perandorisë RomakeBurimi: Fiset e Ballkanit Qendror në Kohët Para-Roman, Nga Fanula Papazoglu, 1978 DARDANIA, (DARDANIA, DARDANICE) ( Δαρδανια )Territori në jug-perëndim të Misisë, i cili mori emrin e tij nga njerëzit që e banuan atë, Dardanët. (Ptolemeu, 3. 9. 9. 6.) […]

Categories
Art Histori Kulturë

Jeleku shqiptar që iu dhurua Edith Durhamit ekspozohet në galerinë “Two Temple Place” në Londër.

Jeleku shqiptar që iu dhurua Edith Durhamit ekspozohet në galerinë “Two Temple Place” në Londër.

Categories
Histori

Për mbrojtjen e qytetit të Korçës, mbetën të vrarë 200 burra dhe qindra të plagosur

grekët hynë në Korçë më 7 prill 1912, u larguan pas 14 muajve, më 17 shkurt 1914, por tashmë ishte përhapur fjala se grekët do të vinin përsëri, – vazhdon rrëfimin e tij, Gazi Hasanas,

Categories
Histori Kulturë

Mësonjëtorja: Leja për t`u çelur u dha nga Porta e Lartë, për të mos lejuar helenizimin e Korçës

Pse u zgjodh Korça për çeljen Mësonjëtores, shpjegimi është ky: “Shqipëria e Jugut dhe veçanërisht Korça ku kishte vërshyer më tepër se kudo shkolla dhe propaganda greke-fanariote, u zgjodhën edhe si zona kryesore ku duhej vepruar pa vonesë për të bërë atë “një mur” ku të thyhej çdo tentativë e propagandës helene.

Categories
Histori Shqipëria

Mbishkrimet etruske flasin shqip “dëshifrim”

Nga: Aleksander Hasanas Sythina etruske – EtimologjiAshtu si shumica e enëve të këtij lloji, ‘vazo – etruske’ janë pa bazë dhe koka është e mbyllur me një kapak në formën e një bulze – SYTHI në krye të saj. Ajo është përdorur si një enë e vogël terrakote që mbante vaj ose parfum. Shumë vazo të tilla janë gjetur […]

Categories
Etimologji

Folja *BÂ e Shqipes: BA > FA => { THA; ZË > ZEUS.

E pikërisht kjo folje e dialektit GEG në këtë studim etimologjik me baza shkencore, primare fonetika e bashtingëllorve që përcjellin ato në ndërtimin e tyre gjejmë: *bâ = dritë’ > ajo që shohim, e dukshmja, e nëpërmjet saj shfaqet para syve tanë pamja e gjithshka që na rrethon.

Categories
Lajme

GREAT KROATIAN Milan Šufflay vdiq sot 89 vjet më parë pas një atentati frikacak të agjentëve të Beogradit

Pas kthimit nga Shqipëria, ai mori një letër kërcënuese, dhe më pas sulme të shpeshta ndaj tij përmes shtypit, që ishte një shenjë e qartë që qarqet e Mëdha Serbe kishin vendosur ta likuidojnë

Categories
Jetë

12 vjetori i pavarsis së Kosovës pa nënën time Gjylashahe Mete Llumnica

DHOMA NR.305 – ishte dhoma ku kishte qëndruar nëna ime ato ditë, hapa derën dhe aty te krevati i saj desha të vendosja disa lule të freskëta, por sigurisht që nuk mundja, dhoma ishte

Categories
Etimologji

Çdo të thotë ‘Gjeni’ – cilës gjuhe i përket kjo fjalë?

*Gjeni’ do të thotë dicka një ‘gjë’ e lindur *talent’. E vërteta është se cdo ‘gjë/send’ – është një ‘dalje’ e Re; një i Ri=> Njeri. ‘Gjeni’ – kjo fjalë, ka origjinën më të hërshme në historinë e njeriut, ajo fillon që me krijimin e kësaj bote të njohur si ‘Gēa’ = (Materia) ~ Γαῖα; […]

Categories
Histori

Ishin vëllezër po nuk njiheshin Nga Shefqet Dobra

Nga Shefqet DobraNë prill të vitit 1979 në repartin tonë në Bestrovë të Vlorës erdhën ushtarë të rinj. Këto ishin reparte pune, mobilizonin kryesisht djem të familjeve që quheshin “me biografi të keqe” ose “armiq të pushtetit popullor”; kështu na kishte ndarë “politika e së drejtës” së fituar. Ky emër urryes, trashëgohej brezi pas brezi në […]

Categories
Etimologji Shqipëria

Perëndesha “Athena” – emri i saj – Etimologji.

etimologjia e “perëndisë-Athena”, deri më sot ka mbetur e paqartë, ashtu si shumë emërtime, shkrime e mbishkrime të lashta, të cilave nuk ua ka dalë dot mbanë gjuha e ashtuquajtur e lashtë greke.